I 2012 levde de fleste mennesker bekymringsløst om hvilken fare som truet jorden.

23. juli for to år siden brøt det ut en kraftig solstorm som bare så vidt unngikk å treffe jorden.

Solstormen var så kraftig at den hadde potensiale til å «blåse sivilisasjonen tilbake til det 18. århundre», opplyser den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa.

Solstormen var den kraftigste på over 150 år.

- Hvis utbruddet hadde skjedd bare en uke tidligere så ville jorden vært i skuddlinjen. Etter våre siste beregninger er jeg mer overbevist enn noensinne om at jorden og dens beboere var ekstremt heldige med at 2012-utbruddet skjedde da det gjorde, sier professor i romfysikk Daniel Baker ved University of Colorado.

Sammenlignes med «Carrington-begivenheten»

Stormen ville også vært dobbelt så kraftig som den som i 1989 blant annet sørget for at den kanadiske provinsen Quebec ble strømløs.

Solstormer kan forårsake strømbrudd og ødelegge alt fra radiokommunikasjon og gps-signaler til vannforsyning.

Forskerne har fastslått at solstormen kan sammenlignes med den hittil største stormen fra rommet som fant sted i 1859, og er kjent under navnet «Carrington-begivenheten».

En tilsvarende storm i dag kunne hatt en katastrofal effekt.

Ifølge en undersøkelse foretatt av amerikanske National Academy of Sciences ville de totale kostnadene ha passert 2.000 milliarder dollar, eller over 20 ganger mer enn kostnadene etter orkanen Katrina.

I 2009 skrev newscientist.com en artikkel om en tenkt og katastrofal solstorm som ville treffe jorden 22. september 2012 der millioner av amerikanere ville vært døde et år senere. De kan ha vært nærmere sannheten enn de ante.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.