Politiet fikk melding om røykutvikling i fjerde etasje i Mandheimen statlige asylmottak klokken 22.05 fredag kveld. En time senere sto det flammer ut av pipa, og ikke lenge etter var det synlige flammer i fjerde etasje i murbygningen.

– Brannen har trolig utviklet seg da brannvesenet var der og lette etter kilden til røykutviklingen. Da var det ganske kaotisk en times tid, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt i Sør-Øst politidistrikt til NTB.

Politiet meldte at brannen var slukket like før klokken 5 lørdag morgen. Brannvesenet drev da med etterslukking.

Brannårsaken er foreløpig ikke kjent.

– Tragisk

Bygningen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i fjor sommer, og i januar skulle arbeidet med å renovere bygningen starte. Flere millioner skulle brukes på å gjøre Mandheimen lik det den var i 1916, året den sto ferdig som hjem for enslige menn.

– Dette er en tragedie. Bygget skulle pusses opp neste år, sier ordfører Bjørn Sverre Birkeland til Rjukan Radio.

Rjukan og Notoddens industrihistorie kom inn på UNESCOs verdensarvliste i juli 2015 og ble dermed Norges åttende verdensarvsted. Det var Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan som var utgangspunktet for søknaden.

Store vannskader

Slukningsarbeidet var vanskelig på grunn av kraftig vind og gnistregn fra brannen.

– Det var utfordrende med tanke på nabohusene. Det ble håndtert ved å dynke husene i vann, og tre nabohus har fått vannskader som følge av dette, sier operasjonslederen, som roser innsatsen til hjelpemannskapene. Over 50 personer fra brannvesen, politi, helsevesen, Tinn kommune, Røde Kors og Sivilforsvaret bidro i arbeidet.

Mottaket har store skader i fjerde etasje og på taket. Brannvesenet måtte rekvirere stigebil fra Kongsberg for å nå opp til brannen.

– Vi har ikke oversikt over skadeomfanget. Det kommer til å bli gjort undersøkelser så snart temperaturen på brannstedet tillater det, sier Aaltvedt.

Evakuerte får husly

Totalt 70 personer ble evakuert som følge av brannen. 46 bodde på mottaket og 24 i nabohus. De ble innkvartert i et senter som kommunen har organisert, hvor de får en seng og mat, ifølge politiet.

– To personer på mottaket var syke fra før, og de er lagt inn på Rjukan sykehus, opplyser operasjonslederen.

Det er uklart når de evakuerte kan flytte tilbake, melder politiet tidlig lørdag morgen. (©NTB)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er årets produkter
DNs teknoligijournalist har kåret de beste, mest overraskende og mest skuffende produktene fra 2016.
04:01
Publisert: