Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen ved ikke å gi asylsøkerne tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket om avslag på sin asylsøknad, melder TV 2. Brevet ble sendt mandag kveld, og håpet er at svaret vil foreligge allerede tirsdag formiddag. Ifølge advokat Halvor Frihagen svarer domstolen gjerne i løpet av dagen.

– I motsetning til Russland, pleier Norge å rette seg etter Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, så det legger jeg til grunn, sier han.

Dermed er det ikke sikkert det blir sendt noen over grensa tirsdag, som planlagt.

Fraktes med buss

Rundt 70 personer ble i løpet av helga fraktet fra andre asylmottak til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger, ifølge NRK. Det skjedde etter at det torsdag siste uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

Minst 55 asylsøkere som har fått avslag på sin asylsøknad, var fortsatt samlet i Sør-Varanger mandag kveld, ifølge TV 2. Etter det kanalen kjenner til skal uttransporteringen med buss starte tirsdag morgen. Verken UDI eller PU kunne si noe om en eventuell oppsettende virkning ville kunne tre i kraft som følge av brevet fra advokatfirmaet.

Sultestreik

Minst 30 av asylsøkerne startet søndag sultestreik, men denne besluttet de å avbryte mandag kveld. Etter det NTB kjenner til, var det rolig på mottaket sent mandag kveld.

En av asylsøkerne på stedet, Rami Haddad, sa tidligere til NRK at de vil nekte å gå om bord i bussen.

– Alle familiene kommer til å sette seg ute på gaten i kulda. Vi går ikke om bord i bussen, sier Haddad til NRK. Han sier han kommer fra Jordan og ble fraktet til Finnmark fra et mottak i Harstad.

Det ble hevdet i flere medier at barn deltok i sultestreiken, men det avviser gruppen Refugees Welcome to the Arctic.

«De vi har kontakt med inne på mottaket forteller at barn har spist og at det ikke er barn som deltar i sultestreiken. Situasjonens alvorlighet tatt i betraktning er det viktig at alle parter forsøker å fremlegge så sannferdig og presis informasjon som mulig», opplyste gruppen i en pressemelding mandag kveld.

– Trygt

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa mandag kveld til NRK at norske myndigheter anser Russland for å være et trygt land å sende asylsøkere til.

Hun gjentar at Norge fører en streng og rettferdig innvandringspolitikk.

– Det vil bli gjort vurderinger av dem som kommer fra krigsområder. Hvis det er fare for at de kan bli utsatt for tortur og umenneskelig behandling, vil det spille inn, sier Listhaug.

NOAS bekymret

Fredag ble det kjent at FNs høykommissær for flyktninger mener Norge bryter Flyktningkonvensjonen ved å sende asylsøkerne tilbake til Russland på denne måten. Norsk forening for asylsøkere (NOAS) frykter det som møter dem der.

– Vi vet ikke om de får beskyttelse i Russland og om de får tilgang til asylinstituttet. Det er tidligere bevist at Russland bryter asylretten, og at folk sendes til Syria. Det er en reell fare for at syrere blir sendt tilbake, sier Jon Ole Martinsen i NOAS til TV 2. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Mange oppfyller ikke Listhaugs krav for opphold


Forlenger grensekontrollen til Norge

Støre vil se på egenandel for asylsøkere