Norske og russiske eksperter kom ikke fram til noen konkret enighet om hvordan tilbaketakingsavtalen mellom de to landene skal forstås da de møttes i Moskva.

Partene diskuterte avtalen i to og en halv time tirsdag.

Sakens kjerne er at Russland ikke har villet ta imot titalls asylsøkere som Norge har forsøkt å returnere.

Overfor NRK legger ikke ekspedisjonssjef Thor Arne Aass fra Justisdepartementet skjul på at Norge og Russland ser ulikt på hvem av dem som søker seg til Norge, som umiddelbart kan sendes tilbake.

– Nei, det er ikke noe definitivt svar på om de vil ta imot alle, men vi er opptatt av å finne løsninger for alle kategorier av flyktninger som søker seg til grensen, sier Aass, som ledet Norges delegasjon.

– Ny situasjon

Noen av de returnerte asylsøkerne nektes angivelig innreise til Russland fordi russerne mener de kun har et transittvisum og ikke oppholdstillatelse.

– Den store tilstrømningen av migranter over grensen har skapt en ny situasjon for begge parter. Det er da ikke overraskende at det oppstår noen juridiske og praktiske spørsmål som må løses i dialog mellom partene, sier Justisdepartementet i en uttalelse til NTB.

Utenriksminister Børge Brende (H) åpnet mandag for å kontakte sin russiske kollega Sergej Lavrov om saken.

– Det er også slik at jeg kanskje skal ha samtaler med Lavrov senere i uken, men det må vi komme tilbake til, sa han til NTB.

NRK meldte tirsdag at det jobbes med å få til et møte mellom de to i Beograd denne uken, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Ikke vært prøvd

Justisdepartementet fremholder at tilbaketakelsesavtalen har fungert godt siden den ble inngått i 2007, men at den ikke tidligere har vært prøvd i en situasjon som den som nå har oppstått.

– Ett av formålene med møtet har nettopp vært å avklare de tilfellene der det har vist seg vanskelig å oppnå felles forståelse av avtalens regler om tilbaketakelse, ifølge Justisdepartementet.

Representanter for Utenriksdepartementet, Justisdepartementet, Politidirektoratet og den norske Moskva-ambassaden deltok på møtet fra norsk side.

Forrige uke ble 37 personer Norge ville sende tilbake til Russland, returnert til Norge.

Over 5.000 asylsøkere har hittil i år kommet til Norge over Storskog-grensen i nord. Men mandag kom det ingen, noe som kan tyde på at situasjonen er i ferd med å endre seg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.