Konsernsjef Steinar Sønsteby i Atea sier den svakere utviklingen i Atea Danmark primært skyldes korrupsjonssaken, mens i Norge er det i tillegg til svakere marked også dårligere drift enn ventet. Det kommer til å ta noen flere uker å rette på virksomheten i Norge enn antatt.

Det sier Sønsteby til TDN Finans fredag.

- Det som skjer i Danmark nå er ikke nødvendigvis at vi mister ordre, men at vi bruker tid på korrupsjonssaken, og litt penger på den saken. Det en del kunder som blir usikre, som gjør at vi må bruke lenger tid på å overtale og fortelle hva som er virkeligheten, sier han.

Sønsteby håper at effekten av korrupsjonssaken ikke vil fortsette i annet halvår, men understreker at det er vanskelig å spekulere i hva som vil skje i fremtiden.

Tar mer enn uker å rette på

Atea opplyste fredag at selskapet venter en omsetning på 6.400-6.600 millioner kroner og justert ebitda på 140-160 millioner kroner i andre kvartal 2015.

På forhånd lå konsensus i markedet på en omsetning litt i overkant av intervallet Atea nå guider, mens ebitda-konsensus lå på rundt 190-200 millioner kroner, ifølge Sønsteby.

Atea opplyser at rundt halvparten av differansen mellom ebitda-konsensus og guidingen på 140-160 millioner kroner ligger i Ateas danske virksomhet, mens resten ligger i Norge.

- I Norge er det delvis vår egen «performance» som det tar litt mer enn noen uker å rette på, og kanskje noen flere uker enn det jeg håpet og trodde da jeg gikk inn, sier han.

Ikke bare markedet

I slutten av april tok Sønsteby over som sjef for Norge-virksomheten.

I tillegg viser konsernsjefen til at utviklingen i olje- og offshorebransjen, med blant annet betydelig nedbemanninger, også påvirker Atea.

- Det er ikke bare markedet. Det er også vår egen «performance». Det er en grunn til at jeg for bare noen uker siden gikk inn og tok over selv, sier han.

Atea meldte fredag morgen også at selskapet vil aktivere et tilbakekjøpsprogram. Dette mener han er et klart signal på hva selskapet tror om kommende kvartaler.

- I de andre landene fortsetter vi akkurat som planlagt, og grunnen til at vi aktiverer et tilbakekjøpsprogram nå er at vi tror at aksjen nå er billig, ellers hadde vi ikke kjøpt vår egen aksje. Det er et veldig klart signal på hva vi tror om kvartalene som kommer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

«Something is rotten in the state of Denmark»

Her er de beste motorene

Dette selskapet må pålegge sommervikarene å sove

Se DNTV: Forbud mot biler som forurenser i Oslo

Forbud mot biler som forurenser i Oslo
I fremtiden kan det bli forbud mot biler som forurenser i Oslo. Byråd for samferdsel og miljø i Oslo Guri Melby forteller hva det vil bety for deg.
01:50
Publisert: