Det klarer den fordi den har en fireliters V8-dieselmotor på 435 hestekrefter og et dreiemoment på kraftige 900 newtonmeter. Det virkelig interessante med denne bilen er at den også bruker et elektrisk 48 volt-system som er ganske unikt for bilen.

"Motoren har to tradisjonelle turboladere som sørger for ekstra krefter gjennom eksostrykket i motoren. Den ene turboladeren bidrar ved lav og moderat belastning, den andre ved høy belastning. Begge disse turboladerne får igjen forsterkning av en helt ny elektrisk drevet kompressor. Den elektriske kompressoren trenger ikke eksostrykk for å bygge opp kreftene, og kan dermed brukes til enhver tid. Dette eliminerer det som er kjent som «turbo lag» i tradisjonelle turbomotorer. Kort fortalt, kreftene er tilgjengelig langt raskere. Responstiden til den elektriske kompressoren er på under 250 millisekunder." heter det i en pressemelding fra Audi.

For at den er rask, er det ikke noen tvil om. Det enorme dreiemomentet kommer allerede ved 1000 omdreininger, altså så og si på tomgang, og holder seg til turtallsnåla passerer 3250 omdreininger.

Les også test av Q7: En teknologisk spydspiss

Bilen har selvsagt automatgirkasse og quattro firehjulsdrift og oppgitt forbruk er på relativt lave 0,74 liter på mila.

 

For å sikre tilstrekkelig strømforsyning til den elektriske kompressoren og andre tekniske komponenter, er Audi SQ7 TDI utstyrt med et ekstra elektrosystem som er koblet opp mot et 48 V lithium-ion batteri. 48 V-systemet benyttes også til bilens elektromekaniske demperregulering. Eksempelvis krenger bilen mindre i svinger takket være det nettverksbaserte understellet. En egen omformer forbinder 48 V-systemet med bilens tradisjonelle 12 V-system.

Bilen kommer til sommeren. Prisen er ikke klar. Dagens toppmodell har en bensinmotor på 333 hestekrefter og koster fra omkring en million kroner. Før denne modellen kommer også den ladbare versjonen av Audis store suv, Q7 E-tron, denne har en startpris på 939.000 kroner, men er langt mer gunstig i forhold til avgfiter enn den nye toppmodellen.

Les om flere suv-nyheter fra Genève her: Mini-suver skal erobre Norge dnPlus

Les hva DN skrev etter prøvekjøringen av den ladbare versjonen her: Audis smarteste

Eller se video "Det smarteste Q7 kjøpet":

 

- Det smarteste Q7 kjøpet
Audis nye luksus SUV imponerer.
00:37
Publisert:

Se også DNs ferske video av Teslas elektrisk suv Model X her:

Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.