Partileder i SV, Audun Lysbakken, rettet skytset mot Høyre og Fremkrittspartiet da han innledet landsmøtet på Gardermoen fredag.

– Det er tid for forandring i Norge, innledet SV-lederen, før han kom med en melding til regjeringen og "høyresiden".

– Dette valget skal bli et oppgjør med den økende ulikheten, vi skal bytte ut forskjellsregjeringen med et flertall for forandring, sa han.

Les flere saker fra Lysbakkens landsmøtetale her: 

Folk flest er ikke rike

Kampen mot økonomiske og sosiale forskjeller en av de absolutte hovedsakene for SV i den kommende valgkampen. Lysbakken kaller skattekutt "kontantstøtte til den økonomiske eliten".

– Frp utgir seg for å være partiet for folk flest. Men folk flest har ikke store formuer og au pair, sa han.

Med henvisning til de velstående giverne som deltok under statsminister Erna Solbergs førjulsgløgg, slo han fast at "milliardærfesten er over".

– Når vi er i debatter med Høyre, er de veldig nøye med å kalle oss Sosialistisk Venstreparti. De tror at de avslører noe ubehagelig om oss. Men jeg er glad for å bli kalt sosialistisk. De burde bare være like ærlig om seg selv og kalle seg "Millionærklubben", sa Lysbakken.

Vil ha ny debatt om EØS

Lysbakken sa også i talen at han mener det er politisk tabu å diskutere EØS-avtalen. Det vil han ha slutt på.

– En viktig årsak til sosial dumping er EØS-avtalen. Det er derfor motstanden mot EØS vokser så raskt på grasroten i fagbevegelsen, sa Lysbakken i landsmøtetalen sin.

Med en i SV-sammenheng overraskende referanse til Ronald Reagan slo han fast det trengs noen som er «tough on crime» for å få bukt med det han beskrev som lovløse tilstander på norske byggeplasser.

– Nå er Europa i forandring, britene og Brussel er i forhandlinger om en ny type avtale, da er det jo absurd hvis det fortsatt skal være tabu å diskutere EØS i Norge. Nå burde jo alle norske politikere, uavhengig av EU-syn, i det minste være villig til å prøve om Norge kan få en bedre avtale med EU. EØS-avtalen er en abonnementsordning på Høyre-politikk. Det abonnementet vil vi si opp, sa han.

(©NTB)(Vilkår)