Gullmedaljen som ble tildelt mottageren av Nobels fredspris 1936, ble auksjonert bort i Baltimore i USA igår.

Prisen endte på hele 950.000 dollar, ti ganger mer enn utropsprisen. Medrenget kommisjon ble prisen 1,2 millioner dollar, nesten 6,8 millioner kroner. Kjøperen er en asiatisk samler som ønsker å være anonym.

Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset, som blant annet er medeier i Det Norske Myntverket på Kongsberg, var en av byderne.

– Nobels fredspris er verdens definitivt viktigste pris – og medaljen er selve symbolet på det. Det er ekstremt sjelden at slike medaljer kommer for salg, og derfor hadde det vært svært morsomt å hente den hjem til Norge, sier Fausa.

Funnet i pantesjappe

Mynten kom for salg etter at den ble oppdaget ved en tilfeldighet i en pantelånbutikk i Sør-Amerika. Dette er andre gang i historien en Nobelprismedalje selges på auksjon.

Fausa ville stille ut medaljen på Nobels Fredssenter i Oslo om han vant, slik at flere kan få glede av den. Samlerhuset og Myntverket bydde i fellesskap på medaljen.

Det setter president Brian Kendrella i auksjonshuset Stack’s Bowers Galleries pris på.

– Interessen har vært overveldende. Det hadde vært hyggelig om medaljen havnet i en offentlig samling, sier Kendrella før auksjonsstart.

Etter den intense budrunden mellom to budgivere, hvor Kendrellas budgiver til slutt trakk det lengste strået, hadde han dette å si:

– Det var utrolig nervepirrende. Samleren som vant var ekstremt lykkelig. Han skrek og hoppet rundt i glede, midt på natten i Asia, sier Kendrella.

«Utrolig sjeldenhet»

Mynten kommer for salg etter at den ble oppdaget ved en tilfeldighet i en pantelånbutikk i Sør-Amerika.

Kun én gang tidligere er en fredsprismedalje solgt på auksjon. Det skjedde i 1985, da auksjonshuset Sotheby’s solgte sir William Randal Cremes medalje fra 1903 for for cirka 110.000 kroner, ifølge avisen The Independent.

– Jeg kan ikke komme på mange offentlige samlinger som har en Nobelpris, for ikke å snakke om en Nobels fredsprismedalje. Dette er en utrolig sjeldenhet, sier leder Ute Wartenberg i American Numismatic Society til avisen.

Denne medaljen ble tildelt Carlos Saavedra Lamas, Argentinas daværende utenriksminister, i 1936 for hans innsats for å få en slutt på den såkalte Chaco-krigen mellom Paraguay og Bolivia.

Etter Lamas død i 1959 forsvant medaljen «i mørket», ifølge minnemyntekspert John Kraljevich. Til avisen forteller han at mynten havnet hos en ukjent pantesjappe i Sør-Amerika i 1993. Ingen av partene forstod hvilken skatt de hadde i hendene: eieren fikk kun betalt for gullvekten.

Men historien ville det slik at innehaveren etter hvert forsto hvilken mynt han var i besittelse av. Minnemynten ble solgt flere ganger inntil den siste eieren døde for rundt ti år siden. Arvingene til Wharton-samlingen bestemte seg for å selge fredsprisen, og kontaktet Stack’s Bowers Galleries.

Medaljen i 23 karat gull veier 222 gram, som er verdt rundt 50.000 kroner med dagens gullpris. Men for samlere er verdien mer enn ti ganger så høy.

– Sånn går det noen ganger. Vi får heller glede oss over at det finnes to fredsprismedaljer i norsk, privat eie, sier Fausa etter nederlaget var et faktum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.