- Gjennom Auto-Forum er det foretatt et kolossalt massesalg av lekebiler som Porscher og Ferrarier ved hjelp av kjente personer og med kortsiktige låneløsninger, det jeg vil kalle rottefellelån, sa Klaveness under rettssaken mellom Santander Consumer Bank og Tommy Steine.

Den bilinteresserte komikeren hadde påtatt seg en bijobb som promoansvarlig for Geir Bråthen og Auto-Forum, som i fjor sommer gikk konkurs. 44-åringen showet i bilbutikken i Drammen og anbefalte luksusbiler for andre kjendiser.

- Steine deltok på tre events, pølsekvelder for kjendiser og rikfolk som så på lekebiler. I tillegg jobbet han med radioreklame, og beløpsmessig utførte han tjenester for vel 150.000 kroner, opplyste prosessfullmektig Klaveness i Nedre Romerike tingrett.

Mistenkte uriktige opplysninger

Samtidig kjøpte Tommy Steine selv tre biler, og hadde en avtale om at Auto-Forum skulle kjøpe dem tilbake for en gunstig pris innen ett år. Partene strides nå om oppgjøret for låneopptaket Tommy Steine foretok hos Santander Consumer Bank sommeren 2011.

Komikeren sikret seg tre luksusbiler, derav en BMW og en Range Rover som Santander lånte ham penger til. Bilene er nå solgt, men Tommy Steine sitter tilbake med gjeld som han anslår til 1,4 millioner kroner inkludert renter.

Santander Consumer Bank sa 14. juli 2011 opp agentavtalen de hadde med Auto-Forum umiddelbart etter mistanke om at bilforhandleren hadde oppgitt uriktig egenkapital og salgssummer ved en rekke bilsalg, opplyste banken i retten tirsdag.

Til påstandene om overprisede biler og fiktiv egenkapital i finansieringsavtaler, har Geir Bråthen tidligere ikke ønsket å kommentere saken. Han avviste i fjor at det er solgt biler som ikke er gjort opp for eller med heftelser som ikke er slettet.

- Fikk flere signaler

Tommy Steines billån ble gitt 17. og 27. juni, men prosessfullmektig Jørgen Klaveness mener Santander aldri skulle lånt ut pengene. Han viser til at banken allerede i slutten av april 2011 hadde et møte med bilforretningen der mistanke om overprisede biler var et tema.

- Denne usikkerheten må komme Tommy Steine til gode. Vi mener Santander fikk flere signaler på at ting ikke stemte, blant annet avdragsfrie lån og biler som ble solgt flere ganger i løpet av kort tid, sa Jørgen Klaveness i Nedre Romerike tingrett.

Komikerens prosessfullmektig påpekte også at billånene ble gitt med henholdsvis 16 og 13 prosent egenkapital, mens minstekravet ved denne typen lån er 35 prosent egenkapital.

Santander Consumer Banks prosessfullmektig Hilde Larsson opplyser at hun er spent på om vitneforklaringene vil bidra til mer dokumentasjon av påstandene, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere nå.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.