- Dette er dritkjipt, men uansett hvordan det går har jeg håp om at vi får satt et punktum snart, sa Tommy Steine til DN.no da rettssaken startet i juni.

45-åringen ble i sommer frikjent for kravet om 1,9 millioner kroner fra Santander Consumer Bank, som finansierte Steines kjøp av en Range Rover og en BMW fra det konkurs- og skandalerammede luksusbilselskapet Auto-Forum i Drammen  i 2011.

Auto-Forum var utlånsagent for Santander, som krevde billånene innfridd selv om bilene Tommy Steine kjøpte forlengst var solgt og komikeren hadde inngått gjenkjøpsavtaler med Auto-Forum.

- Jeg sitter bare igjen med restlånene, sa komikeren, som også lånte penger fra DNB til å kjøpe en Porsche.

I slutten av forrige uke anket Santander, som dermed kommer opp for Eidsivating lagmannsrett.

- Santander er uenig i rettens vurdering av rekkevidden av finansavtaleloven paragraf 54 b, hvor tingretten har lagt til grunn at Santander som finansinstitusjon skal bære det økonomiske ansvaret for forpliktelser som en kjøper og selger avtaler i det skjulte for finansinstitusjonen. Tingretten har med dette gitt finansavtalelovens paragraf 54 b et for vidt anvendelsesområde, og Santander mener tingrettens dom er uriktig, kommenterer advokat og partner Lars Ivar Nyland i advokatselskapet Kluge.

Innrømmet overprising

Ifølge dommen fra tingretten hevet Santander agentavtalen med Auto-Forum 14. juli 2011, og begrunnet hevelsen med illojalitet i kontraktsforhold. I september 2011 erkjente Auto-Forum at flere av bilene var overpriset i lånesøknadene, og at det for mange av bilene ikke var innbetalt egenkapital, heter det i dommen fra Nedre Romerike tingrett.

- Hvis ikke saken blir avgjort på samme grunnlag i lagmannsretten, så må dommerne også ta stilling til hvem som har størst skyld for at tapet oppsto. På den ene siden sørget ikke Steine for å sikre seg bevis på at bankens ansatte faktisk visste om avtalen. På den andre siden kommer ikke banken fra at bankens agent hadde full oversikt hele tiden, og at banken på avtaletidspunktet hadde sterke mistanker om at agenten drev med bedragerier. Dette er noe som banken holdt godt skjult for Steine, sier advokat Jørgen Klaveness, som er Steines prosessfullmektig.

Inngikk gjenkjøpsavtaler

Under tingrettssaken i Lillestrøm i juni kom det frem at Tommy Steine hadde påtatt seg en bijobb som promoansvarlig for Geir Bråthen og Auto-Forum. Steine showet i bilbutikken i Drammen og anbefalte luksusbiler for andre kjendiser. Samtidig handlet den 45-årige komikeren selv tre biler, og hadde en avtale om at Auto-Forum skulle kjøpe dem tilbake for en gunstig pris innen ett år. Slik gikk det imidlertid ikke, og 1. juli ifjor ble det åpnet konkurs hos Auto-Forum.

I dommen fra Nedre Romerike tingrett heter det at gjenkjøpsgarantiene var "en betydelig motivasjon for Steine" da han kjøpte de to bilene som Santander finansierte, og at Auto-Forum må bære ansvaret for komikerens tap. Kreditten han fikk ble gitt etter avtale mellom Auto-Forum og Santander Consumer Bank, og finansavtaleloven åpner for at forbrukerens innsigelser og pengekrav mot selgeren også kan rettes mot den som gir kreditten.

Dommen konkluderer med at Tommy Steine således kan "rette krav i henhold til de misligholdte gjenkjøpsforpliktelsene direkte mot Santander".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Millionkrav etter luksusbilkonkurs

 
Båtbråk etter luksusbilkollaps  


Steine frikjent etter bilkjøp