Det viser dommen fra Nedre Romerike tingrett. Santander Consumer Bank må samtidig dekke Steines saksomkostninger med 294.301 kroner.

- Dette er dritkjipt, men uansett hvordan det går har jeg håp om at vi får satt et punktum snart, sa Tommy Steine DN.no da rettssaken startet.

Steine kjøpte tre luksusbiler hos konkursrammede Auto-Forum. Og selv om bilene for lengst er solgt, kreves han for et millionbeløp for lånene som ble tatt opp hos Santander Consumer Bank og DNB.

- Jeg sitter bare igjen med restlånene, sa Tommy Steine.

- Klar og prinsipiell

Nå er han frifunnet fra kravet om tilsammen 1,9 millioner kroner inkludert renter fra Santander Consumer Bank. Auto-Forum var utlånsagent for Santander Consumer Bank, som finansierte komikerens kjøp av en Range Rover og en BMW fra Auto-Forum i 2011. I tillegg lånte Steine penger av DNB til en Porsche.

- Dommen er klar og prinsipiell. Den avgjør kort og entydig at det er banken, og ikke forbrukerne som skal bære risikoen hvis bilforhandlere bruker gjenkjøpsavtaler av denne typen til å lure seg til seg mer varelagerkreditt enn det banken har innvilget. Dette er en risiko som banken må bære, sier advokat Jørgen Klaveness, som er Steines prosessfullmektig.

 

Den bilinteresserte komikeren hadde påtatt seg en bijobb som promoansvarlig for Geir Bråthen og Auto-Forum. 44-åringen showet i bilbutikken i Drammen og anbefalte luksusbiler for andre kjendiser.

Auto-Forum må ta ansvaret

Samtidig kjøpte Tommy Steine selv tre biler, og hadde en avtale om at Auto-Forum skulle kjøpe dem tilbake for en gunstig pris innen ett år. Slik gikk det imidlertid ikke, og 1. juli ifjor ble det åpnet konkurs hos Auto-Forum.

Retten fastslår at gjenkjøpsgarantiene var "en betydelig motivasjon for Steine" da han kjøpte de to bilene, og at Auto-Forum må bære ansvaret for komikerens tap. Kreditten han fikk ble gitt etter avtale mellom Auto-Forum og Santander Consumer Bank, og finansavtaleloven åpner for at forbrukerens innsigelser og pengekrav mot selgeren også kan rettes mot den som gir kreditten.

Dommen fra Nedre Romerike tingrett konkluderer med at Tommy Steine således kan "rette krav i henhold til de misligholdte gjenkjøpsforpliktelsene direkte mot Santander".

DN.no fikk mandag ettermiddag ikke svar fra Santander Consumer Banks prosessfullmektig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.