Regjeringer og sentralbanksjefer over hele verden vil i løpet av helgen diskuterer gjeldsproblemene i Europa og USA.

Italia
ECBs sjef Jean-Claude Trichet har sammenkalt til en ekstraordinær telefonkonferanse for styrets medlemmer søndag ettermiddag, ifølge BBC World News.

De vil blant annet diskutere muligheten for å kjøpe italienske statsobligasjoner. Det skal være splittelse i styret om dette tiltaket, og noen mener Italia først må ta ytterligere grep for å stramme inn økonomien.

Les også: Berlusconi bekrefter avtale med EU

Italias statsminister Silvio Berlusconi sa sent fredag at tiltak for å balansere budsjettene vil bli framskyndet ett år, til 2013. Han vil dessuten forankre en regel om budsjettbalanse i grunnloven og gjennomføre reformer i velferdssystemet og arbeidsmarkedet. Men en kilde i ECB sier det er usikkert om dette er tilstrekkelig for ECBs styre.

Bekymringen for den italienske økonomien, verdens åttende største, har bidratt til å trekke børsene nedover denne uka.

Les også: Berlusconi: Vi er i en ny global finanskrise

Også blant gruppene av land som kalles G7 og G20 holdes det telefonkonferanser i helgen.

– Viktig å samarbeide
Lørdag kveld diskuterte Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den britiske statsministeren David Cameron den økonomiske situasjonen.

Les også: Sarkozy og Cameron diskuterer økonomien

Den britiske finansministeren George Osborne snakket dessuten med den ferske lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde.

– Global dimensjon
Finansministrene og sentralbanksjefene i G7, verdens store industriland, vil snakke sammen over telefon enten lørdag kveld eller søndag, ifølge en europeisk toppdiplomat.

Kilden, som ikke er navngitt, sier nedgraderingen av USAs kredittverdighet har gitt en global dimensjon på toppen av problemene i eurosonen. Det fører til behov for internasjonal koordinering, ifølge diplomaten.

Frankrikes finansminister François Baroin sier imidlertid at det er for tidlig å avgjøre om det skal holdes et snarlig møte i G7-gruppen.

Frankrike har presidentskapet både i G7 og G20, som er verdens største økonomier.

Les også: - Gjeldsfesten er over (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.