Statoil kommer til å skrinlegge sin plan om å forsyne det store Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen med elektrisitet fra land gjennom en undervanns høyspentkabel, skriver ukeavisen Upstream fredag.

Avisen fremholder at statsoljeselskapets handling vil utløse kraftige protester blant miljøvernere og blant stortingspolitikere.

Beslutningen, som ikke er tatt formelt, men som kilder sier synes å være stadig sikrere, vil få alvorlige konsekvenser for multiplattformutbyggingen av Johan Sverdrup, og for tre andre felt i Utsirahøyden i Nordsjøen - Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krohg - som skulle forsynes med strøm via den samme kabelen.

Upstream får opplyst at beslutningen er en følge av økende kostnadsestimater og teknologiske utfordringer som er knyttet til kraftkabelens omfattende kapasitetskrav.

Det forholdet at ti forskjellige oljeselskaper sitter på rettighetene til de mange produksjonslisensene som berører av planen, innebærer en enda høyere grad av kompleksitet.

Det samlede kraftbehovet på Utsirahøyden er beregnet til om lag 300 MW. Til sammenligning er den samlede kapasiteten ved Statoils gasskraftverk på Kårstø 420 MW.

Innledende studier har vist at kostnadene for distribusjonsplattform til havs, kabler og fasiliteter på land ville utgjøre 9,2 milliarder kroner

Samtidig ville redusert kompensasjon for CO2-utslipp gi lisenspartnerne kostnadsbesparelser på opptil 6 milliarder kroner.

Avviket på 3,2 milliarder kroner hevdes å ha steget betydelig de seneste månedene. En kilde sier at elektrifiseringen vil kunne føre til en kostnadsøkning for prosjektet på totalt 10 milliarder kroner, og dette på et tidspunkt hvor Statoil er midt inne i en offensiv for å få ned sitt globale kostnadsnivå, skriver Upstream.

En talsmann for Statoil sier at det ikke er tatt noen formell beslutning om utviklingskonseptet for Johan Sverdrup, men at denne ventes å bli tatt i slutten av desember.

Les også:

Statoil forlenger milliardkontrakter

Statoil får letelisens i New Zealand (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.