Aksjonærene i silisiumsselskapet Rec Silicon fikk et etterlengtet løft fredag. Rec-aksjen steg 7,5 prosent fra start, noe som bringer kursfallet siden nyttår ned til «bare» 24 prosent.

Det ga investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe, som er største aksjonær i Rec, en opptur på nesten 40 millioner kroner. Men hans nedtur siden nyttår etter fortsatt oppunder 100 millioner kroner. Folketrygdfondet og DNB-fond har fått sine verdier barbert med om lag 20 millioner kroner, men opplevde fredag en oppgang på oppunder ti millioner kroner.

Rec må få på plass en refinansiering for å møte sine låneforfall senere i år, og jobber med dette nå, skriver selskapet i kvartalsrapporten. Ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt utelukket Rec-sjefen Tore Torvund at finansieringsproblemene skal løses med en kapitalutvidelse, og at dette var en av forklaringene på kursoppgangen. En kapitalutvidelse ville ført til at dagens eiere ville blitt vannet ut, og emisjoner blir normalt mottatt med kursfall på Børsen.

I selve kvartalsrapporten åpner imidlertid Rec for en emisjon: «Ledelsen og styret er fokusert om selskapets likviditetsbehov og vurderer alternativer inklusive refinansiering av gjelden, salg av ikke-kjernevirksomhet, og utstedelse av ny egenkapital», skriver selskapet.

Ifølge TDN Direkt har Rec et konvertibelt obligasjonslån på 110 millioner dollar som forfaller i september, og det er dette som må erstattes.

-Det blir mest sannsynlig obligasjoner. Det kan bli en rettet utstedelse, men jeg ville forventet obligasjoner, sier finansdirektør James A. May til TDN Direkt.

Hvis selskapet ikke oppnår gode nok betingelser i en refinansiering, vil det vurdere salg av sin gassfabrikk i Butte i USA.

– Vi har fått indikative bud, som har overgått hva vi hadde ventet. Noe av grunnen er at halvleder-markedet er veldig sterkt for tiden. Vi er veldig trygg på at dersom vi ikke får gode betingelser i refinansieringen så har vi et godt alternativ, sa Torvund.

Selskapet følger nå begge spor fremover, og han tror en refinansiering «burde gå greit».(Vilkår)

Vilkår

Rec Silicon, årsresultat 2017 (i millioner USD)20172016Endring
Omsetning2722710,4 %
Driftsresultat (ebit)-128-216-%
Resultat før skatt-209-248-%