I lederposisjoner kan narsissistenes selvsentrerte, utnyttende og ekshibisjonistiske atferd påvirke en hel organisasjon negativt og skape et giftig arbeidsmiljø. Og det er ingen tvil om at narsissismen øker:

Amerikanske collegestudenter scorer nå 30 prosent høyere på narsissisme på en personlighetsskala enn de gjorde på 80-tallet, ifølge Management Issues.

Hvis en arbeidsgiver plukker mange kandidater som ser på seg selv som svært viktige personer som fortjener spesialbehandling, vil sjefen få en umulig oppgave når det kommer til å utvikle teamarbeid som stadig flere av dagens arbeidsplasser krever. Men hvordan få øye på en narsissist før man ansetter en?

Det er vanskelig, men ikke umulig: Ta Facebook og Twitter til hjelp. Ifølge en ny undersøkelse ledet av forsker Shaun Davenport ved High Point University i North Carolina i USA, er nemlig narsissister racere til å tweete, og de er også svært aktive på Facebook.

Studien ble nylig publisert i Computers in Human Behavior.

Høster anerkjennelse og "likes"
Forskerne kom frem til at narsissisme er hovedgrunnen til at man ønsker å samle følgere på Twitter. Og dette igjen driver narsissister til å tweete. På samme måte er de ivrige til å poste statusoppdateringer på Facebook.

Det er imidlertid en vesentlig forskjell mellom Twitter og Facebook: Mens Twitter er det foretrukne sosiale mediet for collegestudenter, foretrekker voksne Facebook. Og oppdateringer på Facebook er mindre koblet til narsissistiske motiver enn studentenes iver etter å få kudos på Twitter, forklarer forskerne. Rett og slett fordi studentene tar Facebook for gitt og kun bruker dette sosiale mediet for å holde kontakt med andre - og ikke imponere. Dette er det den eldre generasjonen som i større grad gjør på Facebook, ifølge undersøkelsen.

Derfor: Hvis du vil avsløre en narsissist helt i begynnelsen i hans eller hennes karriere, er det en god idé å se hvor mye de tweeter, foreslår Davenport og hans kolleger. Hvis sjefen din poster svært hyppige Facebook-oppdateringer, kan du imidlertid ha et mye større problem å stri med, legger de til.

Les også: Slik gjenkjenner du supertalentene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.