Det brasilianske oljedirektoratet (ANP) la fredag kveld frem informasjon om størrelsen på det gigantiske Libra-feltet offshore Brasil.

ANP bekrefter at brønnen har mellom 3,7 og 15 milliarder fat olje. Mest sannsynlig er det riktige tallet 7,9 milliarder, ifølge ANP. Beregningen er gjort av Gaffney, Cline & Associates.

ANPs styreformann Haroldo Lima varslet torsdag kveld at det ville komme nyheter om funnet fredag. Da sa han at oljereservene på Libra-feltet kunne være mellom 7,9 og 16 milliarder fat.

Brasil har påviste oljereserver på rundt 14 milliarder fat.

Dypt begravet
Libra-funnet er det siste i rekken av funne gjort på dypt vann i Santos-bassenget, som ligger utenfor kysten av Rio de Janeiro og Sao Paulo.

 

Oljen ligger på 2.000 meter havdyp, i tillegg til 5.000 meter under sand, sten og salt. Oljen i dette området går ofte under betegnelsen pre-salt.

Oppmerksomheten rundt denne regionen startet i 2007, da landet offentliggjorde Tupi-prospektet i Santos-bassenget, som er estimert til mellom fem og åtte milliarder fat. Det var det største funnet på den vestlige halvkule siden Cantarell-funnet i Mexico i 1976.

Det mest spennende området
De største oljefunnenen utenfor midt-Østen har blitt gjort nettopp i dette området det siste tiåret, ifølge oljeanalytiker Julius Walker i det internasjonale energibyrået IEA.

- Ingen gjør funn som dette noe sted for tiden. Dette gjøre dypvanns Brasil til det mest spennende området, sier Walker til Bloomberg News.

Vil ha mest mulig selv
Libra-funnet ligger nå altså an til å være enda større enn Tupi.

Libra er det første av Brasils pre-salt oljefelt som skal ut på lisensrunde under den nye produksjonsdelingsavtalen som den brasilianske presidenten Luiz Inacio Lula innførte ifjor. Under den nye avtalen går blokken til det konsortiet som tilbyr myndighetene den største delen av overskuddet.

Statseide Petrobras må ha minst 30 prosent i konsortiet.

Les også:

<b>Nok en fulltreffer på Tupi</b>

<b>Petrobras dobler produksjonen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.