De siste fire årene har vi opplevd den største oppgangskonjunkturen på mange tiår. AS Norge har gått så det suser, og norske meglerhus har hatt en aldri så liten gullalder.

Bonusutbetalingene har vært formidable, arbeidsmarkedet godt og unge meglere har vært lønnsvinnere.

I dag kom nyheten om flere oppsigelser i bransjen: Får sparken i meglerhus

Nyliggikk meglerhuset Car overendeog Landsbankis megleravdeling stenger dørene i Norge

Andre boller
For i 2008 er det ikke like trivelig å være megler. Børsen er åpen en time ekstra, bonusene skrumper inn som følge av lavere omsetning - og aksjemarkedene raser. Allerede i sommer skrev DN.no at finansuroen gav resultatsmell for ABG Sundal Collier. Bonusen krympet med mer enn 100 millioner, og ble halvert.

Les: Halvert bonus i meglerhus

I september skrev DN.no om at Pareto-ansatte ble varslet om nedbemanninger, og at folk gråt i gangene. Meglerhuset angret at de under euforien i 2007 doblet antall ansatte. Nå raser finanskrisen for fullt, og meglerne er i hardt vær.

Søker hjelp fra oven
  Investor og rådgiver Svein Haga sier meglerhusene er preget av at inntektene faller dramatisk, og lønningene er under press. Han sier bonusene, representasjon og alt lider under den sviktende inntjeningen.

- Nå som vi ser en oppgang er det mange meglere som håper at vi har sett bunnen, eller ber til Gud om at vi har sett bunnen, sier Haga.

Ikke så ille
Investor Stig A. Rognstad sier han tviler sterkt på at bonusene vil forsvinne tross dårligere tider, selv om noen meglerhus kan slite.

- Det vil alltid være behov for transaksjoner. De etablerte meglerne samt meglerhusene vil klare seg, og gi ut bonuser, sier Rognstad.

Rognstad sier det kan bli noen oppsigelser og trangere nåløye for meglerne, men at det fremdeles er gode muligheter for de flinke, uansett konjunktur.




*DN.no gir deg skattelistesakene fra 04:00*

*Nytt og forbedret skattesøk - med roller og personbeskrivelser !*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.