Salget av nye boliger på Østlandet falt med 25 prosent i juli og august.

Det viser rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem i dag.

I løpet av de to siste månedene er det solgt 442 nye boliger på Østlandet, mot 602 i junirapporten .

Econ Nye Boliger, som kommer annenhver måned, gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

- En solid bedring fra årsskiftet til og med april viste avtagende tendens ved forrige rapport i juni, og har nå snudd til en liten forverring, sier Jan Høegh, som er ansvarlig for rapporten til DN.no.

Færre ledige boliger
Salget utgjør utgjør fire prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ Pöyry har registrert. Salget var på fem prosent ved forrige måling i juni, og fire prosent på samme tid i fjor.

- En mulig forkl#229 kan være at de som var mest sultne på ny bolig og satt på gjerdet i fjor fikk handlet fra seg på senvinteren og våren, mens mange fortsatt synes det for usikkert å kjøpe ny bolig. Slik at vi har tatt unna overhenget fra i fjor, sier Høegh.

 

Han peker også på muligheten for at markedet er i en slags mellomperiode, der lageret av boliger som passer dagens marked er solgt ut samtidig som nye prosjekter ikke har rukket å komme på markedet ennå.

- En tredje mulighet kan være at kjøperne har vendt seg til prutemuligheten, og krever større prisavslag. Så det å prute 10-15 er kjøpsutløsende lenger, sier Høegh.

Dropper utleie
Noe av nedgangen i salget skyldes også at færre boliger er satt til utleie - som Econ Pöyry registrerer som salg. Selv justert for dette er det absolutte salget redusert, mens salgstakten bare blir marginalt svakere enn ved forrige rapport, ifølge Høegh.

Da nyboligmarkdet var på det svarteste, valgte mange utbyggere å leie ut boliger som ingen ville kjøpe. Nå snur altså denne trenden.

I forrige rapport endte 92 usolgte boliger opp som utleieobjekter. Nå har antallet falt til 32.

- Det kan virke litt merkelig, for nå ved studiestart er det bonanza i utleiemarkedet, sier Høegh, som peker på to mulige forkl#229er på at mindre leies ut:

- Boligene som egner seg for utleie er kanskje stort sett leid ut. Det kan også hende at utbyggerne har større tro på salg nå, og lar være å leie ut.

Færre ledige boliger
Antallet ledige boliger til salgs har sunket til 3.326, det laveste antallet boliger som Econ Pöyry har registrert siden april 2007.

- Noe av denne reduksjonen skyldes at flere boliger er kansellert ved denne tellingen forhold til tidligere. Antallet ferdigstilte boliger til salgs har sunket noe, til 950, men er fremdeles svært høyt, skriver Høegh.

Det er fortsatt prosjekter utenfor sentra og med relativt lav kvadratmeterpris som selger best, ifølge Høegh.

10.317 boliger i prosjekter som var til salgs både i juni og august, eller som er lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 6549 av disse solgt og 3768 var usolgt.

- Skal opp
Høegh forventer på sikt at nyboligmarkedet skal fortsette oppover.

- Arbeidsløsheten er en joker, men nå nedjusteres jo prognosene. Mye tyder på at vi er i slutten av nedturen. På sikt tror jeg derfor at salget av nye boliger skal opp. Kanskje tar det seg opp allerede mot slutten av året, sier Høegh.

- Driver prisene i været
Tidligere denne uken la Boligprodusentens forening frem tall som viste at salget nye boliger steg 17,7 prosent i andre kvartal sammenliknet med samme kvartal ifjor, steg 16,3 prosent fra første til andre kvartal i år.

Les: Bedre salg av nye boliger

Samtidig stuper byggingen, og bunken med byggeklare prosjekter fortsetter å skrumpe.

Dermed kan et boligunderskudd fort bli en realitet, som vil drive prisene i været, sa administrerende direktør Bjørn M. Birkeland til DN.no tidligere denne uken.

Les: - Årlig boligprisvekst på 5%

Høegh er delvis enig:

– Nå bygges det ikke tilstrekkelig mange boliger, så det må flere boliger til. Samtidig tror jeg det er såpass mye dynamikk i markedet at lavere bygging som i sin tur driver opp bruktboligprisene igjen vil føre til at tilflyttingen til pressområder bremser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.