Etter å ha vært stemplet som «uredelig journalist» i syv år, holdt ikke Clive Goodman, den eneste journalisten som ble fengslet i telefonhackingskandalen i Storbritannia, noe tilbake. Denne uken vitnet han i rettssaken mot sine tidligere sjefer.

Goodman, som er tiltalt for bestikkelser av polititjenestemenn, hevdet at hackingen hadde antatt industrielle dimensjoner i News of the World – og at de øverste lederne så gjennom fingrene med dette.

Han anklaget sin tidligere redaktør Andy Coulson for ikke bare å ha visst om hackingen, men også for å ha vært en «tyranniserende og truende» leder. Coulson ble senere kommunikasjonsdirektør for statsminister David Cameron.

Goodman, som i en lengre periode var News of the Worlds hoffredaktør, tegnet et bilde av en svikefull nyhetsredaksjon hvor det var et nådeløst press for å grave frem sex og skandaler som kunne pirre avisens ti millioner lesere.

Med fast, men dempet røst fra vitneboksen i Londons Central Criminal Court forsøkte han å renvaske navnet sitt etter nesten ti år i unåde.

Da han ble arrestert for telefonhacking i 2006, fant man ut at han hadde 15 hemmelige telefonlister med telefonnumrene til sentrale medlemmer av kongefamilien.

Hackingen av prins Williams og prins Harrys telefonsvarere ble dysset ned av politiet og påtalemyndigheten i den påfølgende rettssaken, og han ble aldri tiltalt for å være i besittelse av de kongelige telefonlistene.

Selv om han ble fengslet i fire måneder for å avlytte telefon­svarmeldingene til kongehusets medarbeidere, fikk Goodman en utbetaling på 243.000 britiske pund fra Rupert Murdochs aviskonsern News International, som i årevis la skylden for denne skandalen på ham.

Da dekkhistorien falt sammen, forsøkte Metropolitan Police å rette opp tidligere feiltagelser ved å sikte den øverste News-ledelsen for hacking og Goodman for bestikkelser av kongehusets medarbeidere.

Til sitt forsvar sa Goodman at han bare hadde fortalt Coulson at han betalte bestikkelser til politiet for de kongelige telefonlistene, fordi han ikke stolte på at avisens ledelse ville beskytte hans egentlige kilder, som var avisjournalister. Han ønsket at disse også skulle få betalt.

Nasjonal og internasjonal presse som var tilstede under rettssaken, var mer interessert i Goodmans uttalelser om telefonhacking.

Han sa at Coulson i 2005 personlig hadde godkjent kontantutbetalingene på 500 pund i uken til avisens spesialist på telefonhacking, privatetterforsker Glenn Mulcaire. Betalingen var for telefonsvarernumre og pin-koder til personer tilknyttet kongehuset. Artiklene som fulgte av dette, handlet blant annet om prins Harry, som ba om hjelp med en eksamen i militæret, et stevnemøte mellom Harry og en ikke navngitt kvinne, og hans bror prins William da han var beruset på Sandhurst Military Academy.

Goodman fortalte retten at han personlig hadde vist Coulson en avskrift av en telefonsvarmelding som prins Harry hadde lagt igjen til sin privatsekretær, Jamie Lowther-Pinkerton.

I en e-post til Coulson berømmet Goodman Mulcaires arbeid som «sikkert, produktivt og kostnadseffektivt». Han la til: «Jeg er overbevist om at det kommer til å bli en gullgruve av artikler for oss hvis vi lar ham fortsette noen uker til».

Goodman fortalte retten at han to dager etter at han ble arrestert i 2006, gikk til en internettkafé og lastet ned kompromitterende e-postmeldinger som viste hvordan ledelsen var involvert i hackingen hans.

I mange år gjemte han epostene, helt til det ble så mye oppstuss rundt selskapets dekkhistorie at han ble trukket for retten igjen. Hvis han blir dømt denne gangen, har ikke Clive Goodman tenkt å være den eneste journalisten i fengselet.

Martin Hickman er en prisbelønt frilansjournalist med base i London. Han er medforfatter av boken
«Dial M for Murdoch: News Corporation and the Corruption of Britain» fra 2012.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.