I fjor høst gikk Finanstilsynet gjennom praksisen til flere forbrukslånsbanker. Fredag forrige uke kom tilsynet med en rapport spekket med knusende kritikk mot bankene. Finansminister Siv Jensen (Frp) kaller virksomheten i bransjen «useriøs» og varsler flere innstramninger i lovverket.

I etterkant har investorene sendt forbrukslånsaksjene rett ned. En av bankene som er kommet aller verst ut av tilsynet er Komplett Bank. På én uke har aksjen rast rundt 20 prosent til 10,70 kroner.

Fra og med i dag, onsdag 15. mai, blir retningslinjene for forbrukslånsbanker til forskrift.

Privatinvestorer i fleng

Komplett Bank, kontrollert av Stein Erik Hagen og familien, har tiltrukket seg et celebert utvalg av finanskjendiser. Alle har gått på smertelige papirtap den siste uken.

  • Stein Erik Hagens familieselskap Canica: papirtap på 93 millioner kroner.
  • Raimond Pettersen, tidligere sjef i Komplett Bank: papirtap på 29 millioner kroner.
  • Andenæs-familien (Norda asa): papirtap på 14 millioner kroner.
  • Eiendomsutvikler Erik Bøhler og familien: papirtap på 13 millioner kroner.
  • Jan Petter Collier: papirtap på 12 millioner kroner.
  • Øyelege og investor Ole Morten Halvorsen: papirtap på ni millioner kroner.
  • Investor Torstein Ingvald Tvenge: papirtap på syv millioner kroner.
  • Investor Kjetil Holta: papirtap på fire millioner kroner.
  • Investor Bjarne Skeie: papirtap på tre millioner kroner.

Siden børsnoteringen høsten 2017 har aksjen falt enda mer – 43 prosent.

Oppkjøpskandidat

En av de siste som gikk inn i Komplett Bank var oljegründer og mangemilliardær Bjarne Skeie. Delen av familieformuen som er på børs forvaltes av Oddvar Frigstad som leder Skeie Capital Investment.

– Forbrukslånsbankene har vært utsatt for en god del støy, kanskje litt vel mye, tenker vi. Vi synes rett og slett aksjekursen har kommet for mye ned, og basert på en verdivurdering fant vi tiden riktig for å gå inn i Komplett Bank, sa Frigstad til Kapital i siste utgave av tidsskriftet.

Han sier videre at de ser på banken som en potensiell oppkjøpskandidat.

De tre millioner kronene Skeie har i papirtap på Komplett er dog smuler sammenlignet med hva han må ut med til staten etter å ha tapt i en ankesak i Borgarting lagmannsrett.

Bjarne Skeies selskapet Skeie Technology må betale staten 361 millioner kroner etter at staten fikk medhold i å holde selskapet ansvarlig for et skattekrav fra en avtale om levering av seismikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.