Det færøyske lakseeventyret slår det norske lakseeventyret ned i støvlene. Lakseoppdretter Bakkafrost fra Færøyene får høyere pris, høyere fortjeneste, har lavere kostnader og mindre luseproblemer enn sine norske konkurrenter.

  • Bakkafrost har et driftsresultat på 21 kroner kiloen, dobbelt så mye som norske oppdretteres 9-12 kroner.
  • Bakkafrost selger i snitt større laks enn norske oppdrettere og får to-tre kroner mer pr kilo.
  • Mens lakselus påførte norske selskaper flere milliarder kroner i kostnader til medisinering, tidlig slakting og redusert fortjeneste, har Bakkafrost lykkes med kjemikaliefri og miljøvennlig avlusing. Selskapet bruker ferskvann til avlusing, og har redusert lusenivået med 70 prosent siden desember ifjor.
  • Aksjekursen er tidoblet siden børsnoteringen på Oslo Børs.

Tigangen på børsen

– Det er kort og godt et eventyr. Bakkafrosts reise har vært et eventyr, siden vi var med på børsnoteringen i 2010 har aksjen gått tigangen på børsen, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

– Aksjekursen er tidoblet og vi har siden børsnoteringen betalt 30 kroner i utbytte per aksje. Vi har levert gode resultater sammenlignet med andre selskaper i hele perioden, sier administrerende direktør Regin Jacobsen i Bakkafrost.

Han mener god biologi, stor fisk, rett fiskefor og «smak av Færøyene» er de fire viktigste årsakene til at Bakkafrost har dobbel så høy fortjeneste som norske selskaper.

– God biologi med lav dødelighet og god vekst gjør at vi har de laveste kostnadene i bransjen. God helse gjør at vi kan ha laksen lengre i sjøen og selge mer stor laks over seks kilo, som gir høyere pris. Og vår laks smaker av Færøyene, vi lager vårt eget fiskefor med fiskeavskjær som gjør at vår laks er sunnere, smaker mer fisk og oppnår en høyere pris, mener Jacobsen.

Han får støtte av analytiker Giskeødegård.

– For fem år siden ble Bakkafrosts laks solgt to kroner under norske referansepris, nå ligger de tre til fem kroner over. Færøysk laks har fòr med mer marint innhold, og det gir høyere pris for laks til sushi og sashimi, sier Giskeødegård, som også trekker frem lovende resultater fra selskapets kjemikaliefrie lusebehandling de siste månedene.

Knekker lusekoden

Bakkafrost startet i fjor med å bade laksen i ferskvann i store brønnbåter for å fjerne lus, og har redusert lusetallet med 70 prosent siden desember i fjor. Selskapet har nå 0,3 kjønnsmodne lus per laks, noe som er halvparten av nivået på samme tid i fjor.

– Når laksen svømmer opp i elvene går lakselusen av. Vi kopierer naturens metode ved å bade laksen i ferskvann. Vi ser at dette har 90-95 prosent effekt og er svært entusiastiske. Med ferskvann kan man kanskje helt unngå å bruke kjemikalier, sier Jacobsen.

Selskapet er også blant de første som fjerner giftstoffer fra fiskeforet og som satser på å sette større smolt på 300 gram ut i sjøen. Det reduserer risiko for lakselus og kan redusere produksjonstiden i sjøen fra 20 til 12 måneder.

Bakkafrost-aksjen fortsatte oppgangen etter å ha fremlagt resultatet onsdag, og var opp nesten seks prosent på Oslo Børs.

Les også:

Rike på fiskeaksjer dnPlus

– Kjøp med begge hender dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.