Telenor tør der andre tviler. Slik var det på nittitallet da de gikk inn i asiatiske og øst-europeiske markeder og slik er det i dag, når Telenor på tross av finanskrisen kjøper seg inn i indiske Unitech.

I begge tilfeller bygger selvtilliten på støtte fra en rik onkel: Staten.

Selskaper kjøper gjerne når det er dyrt, sa en analytiker nylig til Dagensit.no. Få steder synes dette bedre enn i it-bransjen. Der har gigantene det siste året kjøpt alt som finnes av mellomstore selskaper, til skyhøye milliardbeløp. Dette har også aksjonærene i Norske Fast og Trolltech nytt godt av. Begge ble solgt mens markedet var på topp. Under dotcom-tiden skjedde noen av de største oppkjøpene verden har sett.

I nedgangstider er det færre som tør, eller kan handle. Det er ikke bare banker som holder fast på pengene sine.

Det Telenor nå gjør er derfor i det minste svært tøft gjort. De snakker markedet midt imot – og markedet brøler tilbake. Aksjen nærmer seg et fall på 20 prosent etter nyheten.

Men bør egentlig Baksaas høre på det øret?

Analytikere Dagensit.no har snakket med sier at verdivurderingen av Telenor nå har lite med vanlig verdisetting å gjøre. Aksjene er svært billige i forhold til fortjenesten.

Men aksjonærene hadde ønsket seg en trygg havn nå, ikke et gigantisk eventyr.

Å handle i nedgangstider kan imidlertid være svært lurt. Hvis du har muligheten. Og det har Telenor.

For på samme måte som på 90-tallet har de en hovedeier som ikke bryr seg nevneverdig om kortsiktige børssvingninger, og som har sekken full av penger. Staten har da også allerede lovet å være med på en emisjon verdt 12 milliarder kroner.

Telenor bør antagelig satse i dagens marked. De har fra før av bevist at de er bedre enn noen andre når det gjelder å få fart på mobiltelefoni i utviklingsmarkeder. Spørsmålet nå er om dette er riktig satsing, eller om de burde ventet på billigere nedfallsfrukt.

Det er mye som kan gå galt, og det vet Telenor. Blant annet kan dagens tøffe økonomiske klima tvinge mange av innbyggerne i India til å bruke mobilpengene på mat, og Telenor må kjempe om oppmerksomheten mot et titalls andre operatører.

Kortsiktig er kjøpet et kursmessig selvmord, men dagens marked er neppe den beste rådgiveren når det gjelder langsiktighet. Forhåpentligvis har Telenor gjort sine kalkyler og vurderinger riktig, og regnet hjem et gullkantet eventyr. Fasiten på om kjøpet er bra eller dårlig får vi ikke før om mange, mange år.

Tøft gjort er det uansett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.