Nettbank har blitt standard for nordmenn i alle aldere, men når vi mottar regninger er det stadig en stor andel papirfakturaer - hele 400 millioner årlig, viser en analyse fra Norges Bank. Dette virker som sand i den norske samfunnsøkonomien.

- Samfunnet kan spare 25 milliarder kroner ved å gå fra papir til elektronisk faktura, mer enn halvparten av de samlede kostandene knyttet til fakturering, sier visesentralbanksjef  Jon Nicolaisen.

Ett unntak

Norges Bank la onsdag frem rapporten Finansiell Infrastruktur 2014, der de presenterer funn fra en undersøkelse om hvor effektive og robuste Norges grunnsystemer er. Generlet maler rapporten et bilde av en solid grunnmur, der kritikk først og fremst rammet manglende rutiner for risikostyring hos NICS, en institusjon som regner ut oppgjør mellom bankene.

- Risikoen er at det blir uklart hvem som skal ta tak i problemer og de kan falle mellom flere stoler, sier Knut Sandal, direktør for enheten for finansiell infrastruktur i Norges Bank.

Han mener det er spesielt viktig at de som eier systemene har dette i orden når de har satt ut driften til underleverandører.

NICS driftes av Nets, et selskap som nylig ble kjøpt opp av to amerikanske og ett dansk fond.

Timelønn

Rapporten omhandler også ting som kan gjøres mer effektivt - og tar altså opp papirfakturaer spesielt.

- 25 milliarder kroner høres forferdelig mye, men vi har sjekket det mot undersøkesler i andre land og de får liknende tall, sier Sandal.

Tallet har man kommet frem til ved å regne ut tidsbruk og timepris for både avsender og mottaker, og legge til andre kostnader. Man har beregnet kostnad i dag, og ved full overgang til elektronisk faktura, og regnet forskjellen som mulig besparelse.

Tidsbruken ved heldigitale fakturaer regnes som vesentlig lavere, for alle parter.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.