Bankene har startet året med flere rentekutt etter at Danske Bank ledet an 2. januar. Unge og høyt utdannede personer har fått tilbud om en flytende rente ned mot 2,5 prosent.

Senere har bankene fulgt etter med lavere fastrente på boliglån. I det stille har DNB senket fastrenten med inntil 0,6 prosentpoeng denne uken. Kundene kan binde renten i tre, fem eller ti år til historisk lave nivåer. For eksempel er treårig fastrente 2,55 prosent for kunder under 35 år og ned mot 2,65 prosent for andre kunder.

– Det er et offensivt kutt og viser at vi ønsker å være konkurransedyktig i bankmarkedet, sier Trond Bentestuen, leder for personmarked i DNB.

«Historisk lave nivåer»

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank sa til DN før jul at kutt i fast og flytende rente var like rundt hjørnet. Etter siste ukes rentekutt fra bankene mener han at mye taler for å binde renten.

– Det er vanskelig å trå feil nå. Det blir ikke mye billigere, sier Ringholm.

– Det kan hende at rentene faller noe mer dersom markedsrentene i Europa faller ytterligere, men det er allerede på historisk lave nivåer, sier han.

Ringholm har lenge ment at fastrente bør være forbeholdt de som vil binde renten i ti år.

– Ellers er det liten vits, sier han, til tross for at en tiårig rente kan ligge én prosent over flytende rente.

– Risikoen ved å binde i tre eller fem år er at rentenivået kan falle på kort sikt, sier Ringholm.

Stor pågang

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen har ment at de fleste med boliglån alltid vil klare seg best uten fastrente.

– Jeg tror det er sannsynlig at rentenivået vil skli ytterligere nedover og da kan også fastrentene bli lavere. For dem som har en utfordrende økonomi og trenger mer forutsigbarhet kan det være greit å binde i ti år på dagens nivåer, sier hun.

Trond Bentestuen i DNB gir ingen råd om hva kundene bør gjøre.

– Kundene må vurdere ut fra egen situasjon og vi mener det er et produkt for dem som trenger mer forutsigbarhet, sier han.

Danske Bank har opplevd stor pågang etter fastrentelån etter at de kuttet rentene sist uke.

– 25 prosent av nye lånesøknader fra kunder under 35 år har vært om fastrente. Det er høyt sammenlignet med snittet hos oss og markedet forøvrig, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank.

Les hele avisen her.

 

Les også: - De gode tidene er over

 

«Eksflasjon» = ekspansjon uten inflasjon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.