Finansdepartementet har onsdag fastsatt regler om kvantitative krav til likviditetsreserve (Liquidity Coverage Ratio, «LCR») for banker, kredittforetak og holdingselskaper i finanskonsern som ikke er forsikringskonsern. Det opplyser departementet i en melding onsdag kveld.

Reglene er inntatt i CRR/CRD IV-forskriften og forskrift om forsvarlig likviditetsstyring. De svarer til nytt krav til likviditetsreserve i EUs kapitalkravsregelverk, opplyses det.

Kravet til LCR innebærer at et foretak til enhver skal tid ha en likviditetsreserve på minst 100 prosent, det vil si at beholdning av likvide eiendeler minst skal tilsvare netto likviditetsutgang i en gitt stressperiode på 30 kalenderdager.

Foretakene kan innfase kravet til likviditetsreserve med 70 prosent fra og med 31. desember 2015, 80 prosent fra og med 31. desember 2016 og 100 prosent fra og med 31. desember 2017.

Foretak som er ansett som systemviktige finansinstitusjoner etter forskrift 12. mai 2014 nr. 627 om identifisering av systemviktige finansinstitusjoner, skal oppfylle likviditetsreservekravet med 100 prosent fra 31. desember 2015. Dette kravet til 100 prosent LCR fra årsskiftet, gjelder således kun for DNB, Nordea og Kommunalbanken, som da utgjør et færre antall foretak enn det som har vært på høring, opplyses det.

Departementet viser videre til at følger av regelverket at LCR-kravet i seg selv bare gjelder på totalnivå. Foretakene skal i tillegg til å rapportere LCR på totalnivå, også rapportere LCR for signifikante valutaer dersom forpliktelser i valutaen utgjør mer enn 5 prosent av foretakets totale gjeld.

Vurderer egne krav for norske kroner

«For norske foretak vil norske kroner være en signifikant valuta. På grunn av generelt begrenset likviditet i svært likvide norske lånepapirer i dagens marked, vil et potensielt krav om LCR i norske kroner kunne ha utilsiktede konsekvenser for markedet og for det enkelte foretak. Departementet har likevel i brev til Finanstilsynet i dag bedt tilsynet vurdere om det skal stilles et krav til LCR i signifikante valutaer, herunder norske kroner, om ett års tid. Finanstilsynet vil også følge dette opp i pilar II, eventuelt med fastsettelse av krav på individuelt nivå eller felles for foretak med lik risikoprofil», heter det.

Det følger videre av de nye reglene at Finanstilsynet vil fastsette nærmere tekniske bestemmelser for beregningen av LCR.

Videre vises det til at i høringen har det vært spørsmål om konsolideringsplikt av likviditet for samarbeidende grupper. Det vil ikke følge slik plikt for samarbeidende grupper, jf. ny lov om finansforetak og finanskonsern § 17-13 annet ledd.

Les også på DN:

Dypt uenige om lakselus dnPlus (krever innlogging)

Asia i dag: 3500 prosent avkastning i aksjemarkedet

Anker hybeldom dnPlus  (krever innlogging)

Se på DNtv: - De tror norsk økonomi vil brekke ryggen

 

- De tror norsk økonomi vil brekke ryggen
DNB-sjef Rune Bjerke har ett viktig budskap til internasjonale investorer og analytikere.
01:27
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.