SpareBank 1 SMN forventer samlede tap for 2016 på omkring 500 millioner kroner, ifølge bankens kvartalsrapport mandag.

Til sammenlignet opplyste banken i andrekvartalsrapporten at de den gang opprettholdt sin forventing om at samlede tap for 2016 ville bli på 450-500 millioner kroner.

Banken viser til at arbeidet med restrukturering av virksomheter innenfor olje- og offshoresegmentet vies stor oppmerksomhet.

«Det er gjort tapsnedskrivninger på til sammen 509 millioner kroner, hvorav 356 millioner kroner i 2016 innenfor denne sektoren. Styret legger til grunn at utfordringene i sektoren vil vedvare og forventer samlede tap for året på omkring 500 millioner kroner», heter det i tredjekvartalsrapporten.

Sikker på løsning i offshore-næringen

-Jeg er helt sikker på at det vil komme en løsning i offshore-næringen, men spørsmålet er bare når og hvem som vil bære kostnadene. Vi tror vi må bære noen av kostnadene, og dermed har vi satt av penger til tap. Men hver gang vi har forsøkt å anslå tapene tidligere, har vi bommet, sier konsernsjef i Sparebank 1 SMN Finn Haugan til TDN Finans.

Haugan sier at arbeidet med refinansering av offshore-selskapene har gått tregere enn han hadde ønsket.

– Samtidig er dette komplekst, og det kan være 10-15 pantekreditorer pr kunde. Da sier det seg selv at det tar tid, sier Haugan.

Banken opplyser at mens nivået på mislighold fortsetter på et lavt nivå, øker tapene med 130 millioner kroner i tredje kvartal til 417 millioner ved utgangen av kvartalet. Dette er i all hovedsak knyttet til et fåtall engasjement innen oljerelatert virksomhet.

– Smitteeffekten er ikke eksisterende

Haugan sier at olje- og offshorekrisen er kommet så langt at de kan fastslå at det ikke blir smitteeffekt til resten av økonomien.

Det sier han på selskapets kvartalspresentasjon mandag.

– Smitteeffekten er ikke eksisterende fra olje- og offshorekrisen. Det gjelder for resten av næringslivet, husholdningene og arbeidsledigheten, sier han.

– Som tidligere meddelt legger vi til grunn at samlede tap for inneværende år vil ligge i området rundt 500 millioner kroner. Det er ikke nevneverdige tapsutfordringer knyttet til andre sektorer, sier Haugan i en kommentar.

Pr tredje kvartal har banken en ren kjernekapital på 14,3 prosent. Banken legger til grunn at målet om ren kjernekapital på 14,5 prosent per 31. desember 2016 vil nås, opplyses det.

Les også: Norwegian setter samtlige Las Vegas-ruter på pause fra mars

Se DNtv:

Kjos: Fantastisk potensiale i langdistanse
Norwegian presenterte sitt beste resultat noensinne under resultatfremleggelsen for tredjekvartal 2016 torsdag. Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier det er et fantastisk potensiale for videre vekst på langdistanse.
02:15
Publisert:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.