De største bankene i verden kan bli nødt til å skaffe seg rundt 1100 milliarder euro i en spesiell type gjeld innen 2022.

Det er konklusjonen etter at Financial Stability Board (FSB), en gruppe bestående av tilsynsmyndigheter, mandag leverte sitt endelige forslag til hvordan de største bankene i fremtiden skal kunne stå i mot store tap.

FSB er et rågdgivende organ som skal overlevere sine forslag til lederne i landene i G20-gruppen senere i år.

Ifølge Financial Times innebærer forslaget at bankene må ha midler tilsvarende 16 prosent av sine samlede aktiva tilgjengelig til å kunne absorbere tap innen 2019 og 18 prosent innen 20222. Mekanismen har derfor fått navnet Total Loss Absorbing Capasity (TLAC).

Avhengig av hvilke verdipapirer bankene skal bruke til gjeldsabsorbering mangler de i dag mellom 457 til 1100 milliarder euro for å oppfylle 2022-kravet.

1100 milliarder euro tilsvarer rundt 10.500 milliarder norske kroner. Norges oljefond er i dag anslått til å ha en verdi på rundt 7360 milliarder kroner.

Må ta opp lån

Ifølge FT dreier TLAC seg helt konkret om at bankene må ta opp gjeld som senere kan konverteres til egenkapital dersom tapene blir store. Det betyr at långiverne bærer risikoen for at gjelden kan bli konvert og dermed sitter igjen med regningen for store tap.

- Dette er ikke handler ikke om tap, det handler om tapsabsorbering, sa Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney, som er leder for FSB, til journalister mandag, ifølge Financial Times.

Ifølge Bloomberg News pekte Carney på at långiverne implisitt har stolt på at staten redder bankene og derfor ikke har hatt insentiver til å følge med på hva bankene faktisk foretar seg. Femover vil de sitte med penger i potten og vil dermed utøve et større press mot bankene.

Ifølge FSB er det 30 banker i verden som vil bli omfattet av regelverket. Dette er banker som er definert som globale systemviktige banker.

Nordea er den eneste nordiske banken som vil bli omfattet av regelverket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Dette er det dyreste armbåndsuret som noensinne er solgt

Analysesjef: Nå snur det for Kina

Baksaas går ut av Telenor-styrer

Se DNtv: Derfor kan «hipp og trendy» kapselkaffe aldri smake bra

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene
Kaffesmakerne Roger Wilhelmsen og Tore Flåten hos Joh. Johannson Kaffe blir aldri lei den sorte drikken.
02:29
Publisert: