Høyesterett på Island opprettholder dommene for markedsmanipulasjon mot fire tidligere ledere i banken Kaupthing rett før den kollapset i 2008.

De fire villedet investorer da de tre uker før Kaupthings kollaps i oktober 2008 kunngjorde at en sjeik fra Qatar hadde kjøpt en 5 prosents eierandel i banken, ifølge retten.

Handelen styrket aksjemarkedets tro på Kaupthing, men det banken ikke opplyste om var at handelen ble gjennomført med et lån fra Kaupthing selv.

Høyesterett dømte torsdag Kaupthings tidligere administrerende direktør Hreidar Mar Sigurdsson til fem og et halvt års fengsel, den samme dommen som han fikk i en distriktsdomstol i 2013.

Dommen er den strengeste som er avsagt for økonomisk svindel i Islands historie, ifølge lokale medier.

Fire og et halvt år

Retten skjerpet dommene til tidligere administrerende direktør i Kaupthing Luxembourg Magnus Gudmundsson og bankens nest største aksjonær på den tiden, Olafur Olafsson med ett år. Begge ble dømt til fire og et halvt års fengsel.

For tidligere styreformann Sigurdur Einarsson ble dommen redusert med ett år til fire år.

Alle de fire dømte er nå bosatt utenlands, og ingen av dem var til stede i retten torsdag.

Spesialetterforsker

Spesialetterforskeren, Olafur Hauksson, sier at torsdagens dom er et signal til land som er trege med å forfølge lignende saker om at ingen er for store til å bli tiltalt.

– Denne saken sender et sterkt budskap som vil vekke diskusjon, sier Hauksson til Reuters.

Han ble utnevnt av den islandske regjeringen til å granske omstendighetene rundt den økonomiske kollapsen på Island.

– Den viser at disse økonomiske sakene kan være vanskelige, men at de også kan gi resultater, sier han.

I tillegg til fengselsdommene ga høyesterett bøter på mellom 100.000 og 250.000 dollar, ifølge allmennkringkasteren RUV. Det tilsvarer omtrent 764.000 til 1.9 millioner kroner etter dagens kurs.

Les også:
Ytterligere to omkomne på norsk plattformskip i Brasil
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.