Roma/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Aksjene i flere italienske storbanker fortsatte tirsdag sitt kraftige fall fra dagen før, men landets statsminister avviser at sektoren er i krise.

– Mitt syn er at italienske banker er solide, sier statsminister Matteo Renzi i et intervju med amerikanske CNBC tirsdag.

– Ja, det er enkelte problemer. Det første vet vi er Monte dei Paschi. Men Monte dei Paschi er også et flott varemerke, Europas eldste bank. Nå, uten de misligholdte lånene, og med en klar strategi, tror jeg denne banken vil kunne bli en veldig god bank i fremtiden, la han til.

Men etter et kraftig fall mandag, stupte Monte dei Paschi videre 12 prosent tirsdag og dro med seg Milano-børsen nedover. Også Italias største bank UniCredit falt kraftig, 9,4 prosent mandag og 6,5 prosent tirsdag ettermiddag.

Les også DN-journalist Bård Bjerkholts kommentar fra 18. juli: Verdens eldste bank blir muligens ikke så mye eldre dnPlus

– Kan bli ond sirkel

Foreløpig er det ingen akutt krise i Italias banksektor, men én fare er at bankenes problemer etter hvert sprer seg til realøkonomien.

Hvis bankene blir mer tilbakeholdne med å gi lån på grunn av finansielle problemer, kan det ramme bedrifter og forbrukere, konstaterer sjefanalytiker Erik Bruce hos Nordea Markets.

– Det kan bli en ond, selvforsterkende sirkel, sier han til NTB.

– Hvis bankene sliter og blir mer tilbakeholdne med å gi lån, eller tar seg bedre betalt for lånene, kan det ødelegge mye av det ESB har jobbet for og i stor grad oppnådd, påpeker han.

Enklere å låne

I flere år har nemlig ESB jobbet for å bedre tilgangen på kreditt for bedrifter i kriserammede land som Italia, Spania og Hellas for å få fart på økonomien igjen.

– Situasjonen i de italienske bankene er bekymringsfull. Men i tallene har vi til nå ikke sett noe til at kreditten er blitt strammet til i Sør-Europa – egentlig har det vært en dramatisk forbedring i tilgangen på, og prisen på lån, sier Bruce.

Til tross for dette sliter Italias tungt forgjeldede økonomi med å vokse, og landet har i en årrekke hatt svak vekst.

Også eurosonen som helhet sliter med å få fart på veksten. De siste tallene fra eurostat viste at landene i valutasamarbeidet samlet vokste med 0,3 prosent i andre kvartal og 0,6 prosent i første kvartal i år.

Sprer seg

Investorene frykter nå at også andre italienske banker kan bli tvunget til å avskrive misligholdte lån og derfor må hente inn mer kapital, slik Monte dei Paschi måtte for å få tilgang til en redningspakke nylig.

Monte dei Paschi gjorde det svakest av samtlige 51 banker i den såkalte stresstesten som Den europeiske sentralbanken (ESB) offentliggjorde før helgen. Testen måler hvor godt rustet bankene er for å takle en vanskeligere økonomisk situasjon.

De italienske bankenes aksjefall spredte seg tirsdag til storbanker som tyske Commerzbank, sveitsiske UBS og Credit Suisse og franske BNP Paribas.

Nedgangen i banksektoren i starten av august kommer etter en gnistrende julimåned, hvor Euro STOXX Banks-indeksen steg med 8,6 prosent og nådde sitt beste månedsresultat siden starten på 2015, ifølge Financial Times. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.