Flere italienske banker sliter med en høy andel misligholdte lån, og Monte dei Paschi betegnes som en versting. Banken, som er verdens eldste, står for 46,9 milliarder euro av eurosonens samlede misligholdte lån, noe som tilsvarer mer enn ett av tre utlån til kunder.

Den europeiske sentralbanken krever nå at banken kutter de råtne utlånene i porteføljen med 40 prosent de tre neste årene, ifølge Financial Times.

Aksjekursen til Monte dei Paschi gikk opp ni prosent onsdag.
Aksjekursen til Monte dei Paschi gikk opp ni prosent onsdag. (Foto: Guiseppe Cacace/AFP Photo/NTB Scanpix)

Finansaksjene fortsetter å tynge aksjeutviklingen på europeiske børser, og i kjølvannet av Storbritannias EU-avstemning har italienske bankaksjer falt med 30 prosent.

Det kraftige børsfallet har ført til at myndighetene innfører strakstiltak. Ifølge Bloomberg vurderer regjeringen å tilby italienske banker opptil 40 milliarder euro i lån og refinansiering for å bidra til nedbetaling av gjeld.

Sjefmarkedsanalytiker Michael Hewson i CMC, som tilbyr handel med aksjer og råvarer på nett, skriver på Twitter at bankaksjene i UBS, Credit Suisse og Deutsche Bank omsettes på rekordlave nivåer.

Aksjekursen til Monte dei Paschi gikk imidlertid opp ni prosent onsdag, etter at Italias tilsynsmyndigheter innførte et forbud mot shortsalg av bankens andelsaksjer som gjaldt hele onsdagen.

Shortsalg innebærer at man spekulerer i at en aksje vil falle i verdi.

Med statsminister Matteo Renzi i spissen ønsker den italienske regjeringen nå å iverksette EUs krisehåndteringsregelverk, skriver Financial Times. EU-regelverket åpner for statlig krisehjelp dersom en stresstest avdekker mangel på likviditet. Resultatet fra Monte dei Paschis stresstest er klart 29. juli.

Mandag stupte bankaksjene i Monte dei Paschi da det ble kjent at Den europeiske sentralbanken påla banken å redusere ti milliarder euro av gjelden i misligholdte lån. Den opprinnelige summen var på 24 milliarder euro.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Fersk rapport: - Det er lite olje igjen

Ny bølge av uro: - Det er så mørkt som det aldri har vært før

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Kjos: - Det har vært helt forferdelig
Administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos sier det har vært forferdelig at reisende ikke har kommet seg på ferie med Norwegian den siste tiden.
01:21
Publisert:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.