Europas største banker kan komme til å få en økonomisk nesestyver dersom forslaget til nye bankregler i eurosonen går igjennom.

Beregninger utført av meglerhuset JP Morgan Cazanove, anslår ekstraregningen til 137 milliarder euro, melder CNBC.com.

Det tilsvarer omlag 1.264 milliarder kroner, eller nær en femtedel av oljefondet, som i dag er på omlag 6.800 milliarder kroner.

De nye forslagene til hvordan beregne europeiske kapitalkrav - såkalte krisebuffere - gjør at bankene vil ha en samlet underdekning på 26 milliarder euro bare innen 2018, ifølge meglerhuset.

Amerikanske myndigheter besluttet på sin side i juli å videreføre de ekstraordinære kapitalreservene som amerikanske storbanker har blitt pålagt som sikkerhet mot tap i kjølvannet av finanskrisen.

Les også:Fortsatt dyrt å være storbank i USA

Anslaget, som er basert på en analyse av de 35 viktigste europeiske bankene, antyder at både utbytter og mer risikofylte låneengasjementer står i fare, ifølge CNBC.

Banker kan også komme til å måtte selge eller reklassifisere sine eiendeler for å møte forventningene til sine aksjonærer, påpekes det.

Banker som er sterkt eksponert mot råvareprisene gjennom utlån og investeringer er mest i faresonen, mener JP Morgan Cazanove.

Blant de europeiske storbankene er den franske kjempen Credit Agricole spesielt utsatt, med en underdekning på 22 prosent av dagens markedsverdi, ifølge analysen. Den spanske storbanken Santander blir også nevnt i samme åndedrag.

Les også:
Ultimatum til oljeansatte: Sluttpakke eller flytte til Oslo
DNB Markets: - Kronekursen hindrer rentekutt
Veksten i eurosonen høyere enn antatt  

Se DNtv: Eksklusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.