Det kan på sikt gi billigere banktjenester, tror Skandiabanken. Forbrukerrådet er mer avventende.

Igår ble det kjent at Nets, selskapet som står for overføring av betalinger i det norske banksystemet, både når du bruker kort eller når du betaler regninger i bank eller nettbank, er solgt til to amerikanske investeringsfond og et dansk pensjonsfond for svimlende 19 milliarder kroner.

Selger var 186 aksjonærer inkludert en rekke norske banker.

Kjøpssummen kan i seg selv gi grunn til bekymring om at de nye eierne vil forsøke å hente inn mest mulig hos kundene.

Likevel  er ikke det en frykt Skandiabankens kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik føler på. Skandiabanken har ikke vært på eiersiden i Nets, men kun vært kunde av det norske betalingsformidlingssystemet.

- Vi frykter ikke økte kostnader, sier Bjørsvik.

Nye aktører

Han forsikrer at Skandiabanken vil kjøpe betalingsløsninger fra de som leverer det billigst.

- Dette innebærer at monopolet faller, med de konsekvensene det får. Jeg tror det baner vei for billigere og bedre tjenester, sier Skandiabankens mann. Vi tror heller dette kan åpne opp for flere og nye aktører i betalingsformidlingsmarkedet, sier han.

Bjørsvik minner om at den norske delen av Nets hadde sitt utspring i Bankenes Betalingssentral (BBS), der DNB og Nordea var de dominerende eierne.

- Da kunne man snakke om bukken og havresekken. Det var det ingen som turte å utfordre det, sier Skandiabankens kommunikasjonssjef.

Han mener oppkjøpet er positivt fordi det kan åpne opp for at andre aktører tar initiativ til nye former for betalingsformidling.

- Det kan bli mobile løsninger og kontaktløs betaling. Her er det bare fantasien, teknologien og kundenes behov som setter grenser, sier Bjørsvik.

- Hvor mye kan Skandiabanken spare på dette?

- Det har vi ikke regnet på ennå. Det er fortsatt ferskt. Vi får se hva som konkret kommer opp.

Avhengig av eierne

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet er ikke like overbevist om at prisene vil gå ned som følge av salget.

- Vi ser ikke bort fra at det kan bli dyrere. Det er avhengig av hva de nye eierne har til hensikt. Spørsmålet er om de skal drive mye innovasjon, som ikke er gratis, eller om de bare vil skvise sitronen. Det blir ikke nødvendigvis billigere fordi det kommer nye eiere inn, sier han.

- Redselen er at de inye eierne ikke bidrar til innovasjon og bare skal hente ut verdier gjennom å sette opp prisene.

Om det skjer mener Jensen det er viktig at forbrukerne tar grep. 

- Man ta i bruk nye løsninger eller bruke internasjonale kredittkort. Da kan man unngå hele eller deler av Nets-systemet, sier han, men legger samtidig til at bankene tjener penger på bruken av internasjonale kredittkort også.

- Man kunne se for seg at det fører til at man går tilbake til kontanter. Og det er det mange som ikke ønsker, sier Jensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.