Rogalandsbanken Sparebank 1 SR-Bank leverer varene i tredje kvartal, med moderate tap og høyere renteinntekter enn ventet.

Toppsjef Arne Austreid merker imidlertid at appetitten blant lånekundene har avtatt i kjølvannet av oljesmellen.

SR-Bank har hatt en volumnedgang på rundt 13 prosent i boligmarkedet. Blant Agder-fylkene og Hordaland, er bedriftene i Rogaland mest negative til fremtiden.

- Det har slått ut i boligmarkedet i Rogaland. Det er betydelig tyngre å selge et hus eller leilighet nå, og nybygg er kanskje enda tyngre, sier Austreid på kvartalspresentasjonen torsdag.

Tross gode resultater vil SR-Bank nedbemanne med 50 årsverk i 2016, ifølge kvartalsrapporten.

- Sett opp mot at aktiviteten i landsdelen har flatet ut, vil vi fremover gjennomføre ytterligere kostnadseffektiviserende tiltak som skal sikre fortsatt god lønnsomhet. Det vil resultere i en nedbemanning på 50 årsverk i løpet av 2016, sier Austreid.

Lave tap

SR Bank fikk et resultat på 489 millioner kroner i tredje kvartal 2015, mot 577 millioner kroner i sammer periode ifjor. Det var også helt som ventet, ifølge TDN Finans (se tabell).

Nedskrivningene på utlån var på 96 millioner kroner (69), mot ventet 89 millioner kroner.

- Flere av våre bedriftskunder opplever utfordrende tider, og mange av disse gjør nødvendige grep. Dette sammen med tett oppfølging fra bankens dyktige rådgivere, gjør at vi oppnår fortsatt lave tap og et historisk lavt nivå på misligholdte engasjementer, sier Austreid i dagens melding.

Åtte mindre case

Bedriftsmarkedssjef Tore Medhus opplyser under dagens presentasjon at SR Bank har stresstestet låneporteføljen for offshore serviceskip.

- Flertallet av kundene vil betjene renter og avdrag utover de neste ti månedene. De behøver vi ikke bruke så mye tid på. Det er åtte mindre case som kan komme i likviditetsutfordringer de neste 4-8 kvartaler, sier Medhus.

Han legger til at selskapene har lån til verdi på 50 prosent eller lavere, og at det er stor usikkerhet rundt verdsettelsen av eiendelene.

Banktoppen mener det er mest utfordrende for de offshore-kundene som har mye fysiske eiendeler, men at de serviceorienterte har gjort mange grep på kostnadssiden og har blitt konkurransedyktige.

- Innen maskineringssiden er det gjort mange tiltak, og de får nye oppdrag. Inntjeningen er svakere, men den er på et allright nivå, sier Medhus.

Avviser emisjon

SR-Bank har et mål om en ren kjernekapitaldekning på 14 prosent ved utgangen av 2016, og 14,5 prosent i løpet av 2017, følge kvartalsrapporten.

«Målet nås gjennom god lønnsomhet og tilbakeholdte overskudd samt begrenset vekst i risikovektet balanse», heter det.

I kvartalsrapporten påpekes at nye kapitalkrav medfører behov for fortsatt betydelig kapitaloppbygging.

Austreid avviser imidlertid at det blir behov for å fylle opp kassen i nærmeste fremtid. Han påpeker at banken fortsatt har lave tap, og setter av til gruppenedskrivninger.

- Bare så det er klart: banken planlegger ikke for emisjon for å nå kapitaldekningsmålene i perioden vi går inn i nå, sier Austreid.

Venter nullvekst

SR-Bank venter at utbyttenivået for 2015 og 2016 fortsatt vil bli moderat.

Banken har funnet at noen av utlånene er mer risikoutsatte, og selskapet har et mål om at utlånsmarginene kan komme opp fra dagens 2,59 prosent.

Innenfor bedriftsmarkedet venter SR Bank å ha en nullvekst i utlån i perioden de går inn i.

På utlånstapene er det særlig ett engasjement som har vært utfordrende, ifølge toppsjefen.

Men flere selskaper er satt på "watch list" og de gruppevise nedskrivningene er økt til 50 millioner kroner i kvartalet, mot 19 millioner i andre kvartal.

 

Les også:  Bankgigant kutter 35.000 stillinger
Ser fortsatt 16 milliarder på bunnlinjen
Røkke selger eiendom for milliarder
Direktør for ferjeselskap dømt til syv års fengsel i Sør-Korea
 

Se DN Tv: Stjernekokk ble forskningsprosjekt

Han svømte frivillig 1,5 time i iskaldt vann
Stjernekokk og triatlet Odd Ivar Solvold meldte seg som forsøkskanin.
02:52
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.