Nordea er Norges nest største bank etter DNB, og ser foreløpig få tegn til en avkjøling i økonomien. Et hett boligmarked og lavere boliglånsrenter i vinter har ført til en utlånsvekst på syv prosent hittil i år, sammenlignet med ifjor.

Nordeas Norge-sjef Gunn Wærsted sier at bankens økonomer forventer inntil to nye rentekutt fra Norges Bank i år, og at det kan gi kundene enda billigere lån.

Boligrenter mot to prosent

– Jeg tror at lave renter vil gi et fortsatt press i boligmarkedet, og det er sannsynlig at ytterligere rentekutt vil komme kundene til gode, sier Wærsted.

Flere banker tilbyr i dag ned mot 2,6 prosent flytende rente på boliglånet, og et nytt rentekutt vil sende renten mot to prosent.

Handelsbanken Norge-sjef Dag Tjernsmo tror nordmenn med boliglån kan gå gode år i møte.

– Kundene vil trolig dra nytte av ett eller to rentekutt til, sier Tjernsmo, som mener bankene ser mot privatmarkedet på grunn av laber vekst i bedriftsmarkedet.

– Fordi det er liten kredittvekst i bedriftsmarkedet, må bankene kjempe om den veksten som er der, nemlig i privatmarkedet, sier han.

Handelsbanken har lånt ut 80 milliarder kroner til drøyt 110.000 norske boliglånskunder. Til sammenligning har Nordea rundt 240 milliarder kroner i utlån i personmarkedet.

Tjener mindre i år

Nordea har merket konkurransen mellom bankene i form av lavere fortjeneste på utlån.

– Vi har en lavere utlånsmargin i år, og det skyldes konkurransen i markedet. Generelt er det vanskelig å opprettholde lønnsomheten i et fallende rentemarked hvor marginene utgjør en større del av renten kunden betaler, sier Wærsted.

– Konkurransen i markedet er steintøff, sier Dag Tjernsmo.

– Prisene er veldig presset, og vi merker at andre banker har fått kontroll på kapitalkravene og er litt mer sultne, sier han.

Den intense konkurransen merkes på inntjeningen, mener Handelsbanken-sjefen.

– Marginfallet alene er på rundt 30 prosent. I tillegg har bankene økte kapitalkostnader for boliglån. I sum bidrar dette til at lønnsomheten på boliglån har falt vesentlig siden 2013, sier Tjernsmo.

Frykter nye boliglånskrav

Finanstilsynet har foreslått en liste med tiltak i boliglånsmarkedet for å begrense den sterke boligprisveksten de senere årene. Gunn Wærsted mener at de fleste nye kravene aldri bør bli noe av.

– Forslaget til nye regler sier at bankene skal få mindre anledning til å utøve skjønn før det gir lån. Det vil i praksis bety at enkelte gode betalere som har sikkerhet banken er tilfreds med, ikke vil få innvilget lån. I tillegg er forslagene sosialt uheldig, fordi det i større grad vil favorisere unge boligkjøpere med mor og far som stiller med egenkapital eller sikkerhet. Derfor er ikke tilsynets forslag positive, mener Wærsted.

Nordea har lavere inntekter fra utlån og innskudd hittil i år, men andre inntekter fra spareområdet veier opp dette.

Inntektene for Handelsbanken i Norge var marginalt ned i første kvartal. Resultatet ble dratt ned av tap på 88 millioner kroner på to engasjementer, ifølge Tjernsmo er ett i eiendom og ett i et investeringsselskap.

 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.