Finansminiser Siv Jensen og tallknuserne i Finansdepartementet gjør ingen endringer i kravet til hvor mange kroner per hundrelapp bankene må holde igjen som et forsvarsverk mot dårlige tider.

"Departementet har blant annet lagt vekt på at usikkerheten om den økonomiske utviklingen har økt den siste tiden. Det er økt vekst i boligprisene samtidig som det er utsikter til avmatning i norsk økonomi, særlig som følge av fallet i oljeprisen", heter det i en melding fredag.

Det utelukkes imidlertid ikke at dette kan endre seg.

"Det er viktig at bankene benytter dagens gode inntjening til å styrke egenkapitalen. Vedvarende finansielle ubalanser kan gi grunnlag for senere å øke kravet til motsyklisk kapitalbuffer", heter det.

Det såkalte motsykliske bufferkapitalkravet holdes uendret på én prosent fra 30. juni neste år, i tråd med rådet fra Norges Bank, ifølge en melding fredag.

Finanstilsynet har tidligere tatt til orde for at kravet bør settes opp til 1,5 prosent med virkning fra 31. desember 2015.

Norges Bank skal hvert kvartal utarbeide et beslutningsgrunnlag og gi sin vurdering av og råd om nivået på kravet til motsyklisk kapitalbuffer.

Vurderingen er beslutningsgrunnlaget "ikke taler for en endring i bufferkravet nå".

"Etter Norges Banks vurdering har de finansielle ubalansene samlet sett ikke bygd seg videre opp siden forrige beslutning om motsyklisk kapitalbuffer, men utviklingen i boligmarkedet og bankenes utlånspraksis den siste tiden kan gjøre husholdningene mer sårbare", heter det.

Finansdepartementet besluttet 12. desember 2013 at banker, finansieringsforetak og morselskap i finanskonsern som ikke er forsikringskonsern, skal pålegges et krav til motsyklisk kapitalbuffer på 1 prosent av beregningsgrunnlaget med virkning fra 30. juni 2015. Bufferkravet skal oppfylles med ren kjernekapital.

"Bankene bør holde en motsyklisk kapitalbuffer når finansielle ubalanser bygger seg opp eller har bygd seg opp. Det er tegn til at det har bygd seg opp slike ubalanser i norsk økonomi. Det kan bidra til å forsterke eller utløse økonomiske tilbakeslag. Bankene bør derfor holde en motsyklisk kapitalbuffer", skriver Finansdepartementet.

Les også:
Spår rentesmell i 2015
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.