Norske banker har hatt en høy fortjeneste på boliglån de siste to årene. Til tross for flere rentenedsettelser i år, kan bankene finansiere seg enda billigere. Dermed stiger overskuddet til rekordnivåer og syv av bankene sitter igjen med 34 milliarder kroner før skatt hittil i år.

Slagsmål om boliglån

Danske Bank har varslet to rentenedsettelser i år, men Norge-sjef Tone Lunde Bakker skal forsøke å holde fortjenesten oppe.

– Vi merker et press på fortjenesten på utlån, men samtidig har finansieringskostnadene falt og vi kan blant annet gjøre tilpasninger i innskuddsrenten. Målet er å opprettholde dagens lønnsomhet, sier Bakker.

Danske Bank forbereder seg på å kjempe om kunder med høy utdannelse etter at den vant en avtale om banktjenester for 110.000 medlemmer under paraplyen Akademikerne fra nyttår.

– Vi ansetter nye kunderådgivere og kommer med helt nye løsninger. Flere fordelsprogrammer blir samlet på ett kort og eiere av små virksomheter får oversikt over økonomien samlet, sier Bakker.

Den viktigste rabatten for mange kunder er boliglånsrenten.

– Vi innfører en prisgaranti så kunden alltid er sikret å få bedre pris enn markedsrente på boliglån.

– Hvordan vil dere svare hvis andre banker setter ned renten?

– Jeg vil ikke gå inn i detalj. Hvis en annen bank setter ned renten, vil det selvsagt bli en del av regnestykket, svarer Bakker.

– Det blir et bikkjeslagsmål om disse kundene, utbryter Danske Banks informasjonssjef Stian Arnesen.

Ringer med lokketilbud

DNB har hatt Akademiker-avtalen i 17 år og skal de siste dagene ha ringt til flere av kundene for å få dem til å bli. I noen tilfeller frister banken med gullkort og ned mot tre prosent rente med umiddelbar virkning.

Konserndirektør i DNB, Trond Bentestuen, bruker renten til å holde på kundene.
Konserndirektør i DNB, Trond Bentestuen, bruker renten til å holde på kundene. (Foto: Elin Høyland)
Direktør for personkunder i DNB, Trond Bentestuen, sier at kampen om de mest attraktive kundene er i full gang.

Den priskampen kan åpne for flere rentenedsettelser.

– Mange akademikere har ringt oss og sier at de fortsatt vil være kunde i banken. Nå kan vi prise kundene individuelt og forsikrer mange om at vi vil gi dem best vilkår, sier Bentestuen.

– Er tre prosent rente det laveste dere tilbyr kundene fremover?

– Jeg kan ikke kommentere rentenivået fordi det er konkurransesensitivt, sier Bentestuen.

Kan bli mindre lønnsom

Konsernsjef Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank la også frem et rekordoverskudd torsdag.

Konsernsjef Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank venter lavere fortjeneste. Foto:
Konsernsjef Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank venter lavere fortjeneste. Foto: (Foto: Christopher Olssøn)
– Overskuddet er nok høyere enn vi hadde forventet for noen år tilbake, sier Austreid.

Han viser til at fortjenesten målt i forhold til egenkapitalen i banken er på 15 prosent hittil i år. Tidligere har banken anslått et lavere nivå fordi nye kapitalkrav betyr at banken må ha mer egenkapital.

Austreid tror at lønnsomheten faller neste år.

– Vi tror at konkurransen i boliglånsmarkedet blir minst like hard neste år. Vi skal klare en fortsatt god egenkapitalavkastning, kanskje rundt 12 prosent, sier han.

Swedbank-analytiker Bengt Kirkøen forventer at bankene vil holde på lønnsomheten i kjernevirksomheten, tross hardere kamp om boliglånskunder.

– Bankenes rentemargin har holdt seg bedre i tredje kvartal og kostnadsveksten er lav. Det kan ventes noe høyere utlånstap, men bankene trenger også vekst i resultatene fordi egenkapitalen vokser, sier han.

Les også på DN.no:

– Byråkratiet eser ut med Frp i regjering  

Varsler Nav-«rystelser» dnPlus (krever innlogging)

Derfor kan det lønne seg å bruke 20.000 ekstra på boligsalget  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.