Sparebanken Flora Bremanger (nå fusjonert med Sparebanken Sogn og Fjordane) angrer kanskje nå på at de prøvde å få en av sine tidligere ansatte dømt for grov økonomisk utroskap.

Frifunnet
Aksjerådgiveren ble nemlig fredag frifunnet på alle punkter i retten. I stedet retter dommen flengende kritikk mot banken som anmeldte ham.

Banken mente at rådgiveren hadde brutt de interne reglene i banken ved å tillate og gjennomføre hele åtte millioner kroner i overtrekk på en konto en kunde brukte til aksjehandel.

I dommen legges det til grunn at rådgiveren opptrådte klart tankeløst, men at banken praktisk talt bare har seg selv å takke for det som skjedde.

Dette er bare noe av rettens kritikk mot banken:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Aksjerådgiverens egen utdannelse hadde ikke gitt ham spesielle kunnskaper i verdipapirhandel. Han fikk likevel ikke noen opplæring i faget av banken. Det var heller ikke noe faglig miljø i banken for aksjehandel, og kontrollrutiner var fraværende.
  • Til tross for at aksjerådgiverne ba banksjefen spesielt om at det burde bli innført lydbåndopptak av kundetelefonsamtalene, ble det ikke fulgt opp av bankens ledelse.
  • Kundekontoene var mildt sagt uoversiktlige. Ikke engang filialbestyreren i banken klarte å holde oversikt over hva som stod på kundens konto.
  • Bankens ledelse verken kritiserte eller konfronterte sin egen aksjerådgiver for at han overtrakk en kundekonto med flere millioner kroner mer enn bankens egne regler tillot.
  • Retten skriver her at til og med bankens administrende banksjef på et tidspunkt ble koblet inn på grunn av overtrekkets størrelse, men at praksisen med overtrekk faktisk bare tiltok i omfang etter dette. Retten skriver: "Det er etter rettens syn særlig bemerkelsesverdig at banken ikke foretok seg noe i forhold til tiltalte da det i september 2001 ble kjent at kontoen var overtrukket med nærmere to millioner kroner".
  • Heller ikke da filialbestyreren i banken oppdaget at overtrekket var kommet opp i svimlende åtte millioner kroner noen måneder senere, unnlot hun å slå alarm overfor andre i banken.
  • Den frikjente aksjerådgiveren har i retten forklart at hans overordnede viste liten eller ingen interesse for arbeidet hans. I retten sa han at de virket mest intereressert i inntektene den voldsomme aksjehandlingen genererte. Selv har rådgiveren anslått kurasjeinntektene fra den ene kunden til én million kroner på et drøyt år.
  • Rådgiveren ble frikjent for tiltalten på grov økonomisk utroskap. Banken får heller ikke erstatningen de krevde fra sin tidligere arbeidstaker: 119.000 kroner. Tvert om slår retten fast at banken ikke har klart å gjøre skikkelig rede for hvor mye de mener de har tapt. Bankens første krav var nemlig på 5,5 millioner kroner, før det ble redusert til 119.000 kroner.