Den norsk-indiske diamant-handleren Pramod Vora (65) og hans familie brukte 170 millioner kroner på valutaspekulasjon. Det gikk helt galt, skriver Dagens Næringsliv.

Fordi Fokus Bank ikke frarådet heftig yenspekulasjon, må banken dekke familiens tap på 19,5 millioner.

DN besøkte butikken før jul ifjor. Da ønsket ikke far og sønn Arvind Vora (26) å si noe som helst om valutatapene, som totalt beløp seg til 45 millioner kroner. Datteren Melinda Vora (38), og hennes mann Rolf Arne Johansen Rolid, sto for 15,1 millioner kroner av tapet.

Store formuer
Etter at tapet oppsto i 2008, har familien Vora kranglet med Fokus Bank som valutaspekulasjonen skjedde gjennom. Ifjor ble familien saksøkt av banken fordi den nektet å gjøre opp for tapene.

Dommen fra Oslo tingrett falt nylig.

Her går det frem at det ble spekulert med betydelige beløp, både i engelske pund og japanske yen. Ifølge dommen fikk Pramod Vora også fullmakt til å handle valuta på vegne av sine barn og sin svigersønn.

Ved utgangen av 2007 hadde Pramod Vora tjent flere millioner kroner i valutamarkedet. Ifølge dommen satt 65-åringen på denne tiden med verdier for nær 30 millioner kroner i eiendommer og kontanter. Så snudde lykken.

1 milliard yen
På kveldstid 26. august 2008 ringte Pramod Vora til en valutamegler i Danske Markets i København. Det var midt i finanskrisen og det var store bevegelser i valutamarkedet. Gjennom én telefonsamtale bruker Vora 50 millioner norske kroner og kjøper en milliard japanske yen.

I begynnelsen av oktober 2008 hadde Pramod Vora og hans datter et samlet papirtap på 17,6 millioner kroner på sine valutaposisjoner. I dagene etter avsluttet Fokus Bank alle Vora-familienes valutaposisjoner, inkludert valuta-lånene. Kjøpet av en milliard yen påførte familien et tap på nær

Ifølge dommen må Fokus Bank dekke hele dette yentapet. Retten gir banken det glatte lag, fordi den ikke frarådet 26-årige Arvind Vora å inngå en avtale om å handle med valuta. Retten mener også det er aktløst av banken og ikke advare en mann med begrensede økonomiske ressurser, og i en etableringsfase, mot å handle med valuta. Hele hans tap på 6,4 millioner kroner knyttet til yenspekulasjonen må nå erstattes av banken.

- Saken er anket, er alt kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank ønsker å si.

DN har over tid vært i kontakt med familien, men ingen har ønsket å uttale seg spesielt siden saken er anket inn for en høyere rettsinstans.

Les også: - Jeg ble rundlurt av DnB Nor

Kraftig nedgang i valutaspekulasjon


<b>Slik kan boliglånet ditt falle 500.000 av seg selv</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.