Myndighetene i EU forbereder nå en ny runde med stresstester av europeiske banker. Målet er å avsløre om bankene tåler en ny krise.

Da resultatene fra fjorårets tester ble presentert mot slutten av sommeren førte det til en viss lettelse i finansmarkedene. Bare syv av bankene fikk problemer i det mest ekstreme scenarioet.

To måneder senere viste det seg imidlertid at to irske banker som besto testen måtte reddes av myndighetene. Til slutt førte den irske bankkollapsen til at Irland måtte søke om kriselån fra EU og IMF.

To tester
Denne gangen vil bankene bli utsatt for et scenario der det samlede brutto nasjonalproduktet i eurosonen faller med 0,5 prosent i år, melder den tyske avisen Handelsblatt tirsdag, ifølge Bloomberg News.

Avisen skal ha fått opplysningene fra informasjon som myndighetene har sendt til bankene.

Ifølge avisen skal det brukes to scenarioer. Det ene er basert på prognosene for vekst og inflasjon fra EU-kommisjonen - det andre, selve krisescenarioet, er basert på en forverring av gjeldskrisen i Europa.

Ny krise
Krisescenarioet inkluderer et ytterligere bnp-fall på 0,2 prosent i 2012, samt en nedgang i eiendomsmarkedet.

Avisen peker i tillegg på at det mest ekstreme tilfellet vil ha en negativ innvirkning på bankenes handelsbøker siden den retter oppmerksomheten mot kortsiktige verdipapirbeholdninger.

Krisescenarioet skal avsløre hvordan høyere renter vil virke inn på refinansiering og hvilke konsekvenser et fall på 15 prosent i europeiske aksjer vil gi. Krisescenarioet skal også kunne avsløre hvordan en økning på 125 basispunkter i rentene på kortsiktig interbanklån vil virke inn.

- Tester ikke misligholdt statsgjeld
Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones Newswires vil testene imidlertid ikke inkludere et scenario der et av de kriserammede landene i eurosonen misligholder sin statsgjeld.

Nyhetsbyrået viser til opplysninger fra en ikke-navngitt EU-politiker.

Testene vil bare undersøke bankenes handelsbøker, der banker holder gjeld som de planlegger å selge før forfall.

Les også: - Verdensøkonomien er alvorlig syk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.