Spanske statsrenter er på ny i ferd med å nærme seg krisenivåer.

Renten på tiårig statsgjeld stiger mandag til over 6,50 prosent etter at myndighetene fredag måtte gi storbanken Bankia 19 milliarder euro, nærmere 150 milliarder kroner, i krisekapital.

Markedsaktørene frykter nå for utviklingen i hele den spanske banksektoren.

Til sammenligning er renten på tysk statsgjeld, som regnes for noe av det tryggeste man kan investere i, på 1,37 prosent for lån med ti års løpetid.

Krisenivå
Med en statsrente på over 6,5 prosent i annenhåndsmarkedet nærmer Spania seg syv prosent - som er nivået som fikk Hellas, Portugal og Irland til å søke EU og IMF om kriselån.

Selv om Bankia foreløpig er reddet, mener mange analytikere at den spanske banksektoren har langt større problemer som myndighetene ikke har tatt tak i, skriver Financial Times mandag.

Spanske banker opplever nå bakrusen etter den kraftige utlånsveksten i forbindelse med boligboblen i landet. Ifølge FT sitter bankene på rundt 180 milliarder euro, som tilsvarer 1350 milliarder kroner, i råtne lån som trolig ikke vil bli tilbakebetalt.

Fredag nedgraderte kredittvurderingsbyrået S&P fem av de spanske bankene, inkludert Bankia.

Fiffig finansieringsløsning
I forbindelse med tilførselen av 19 milliarder euro i krisekapital vil myndighetene nå få en eierandel på rundt 90 prosent av Bankia. Banken ble skapt etter en sammenslåing av syv regionale sparebanker.

Ifølge rapporter fra Madrid skal oppkapitaliseringen av Bankia skje ved at staten utsteder nye statsobligasjoner som betaling for 90 prosent av aksjene i banken. Banken kan siden bruke statsobligasjonene som sikkerhet for tremånederslån i Den europeiske sentralbanken ECB.

- Den spanske staten slipper dermed utfordringen og kostnaden ved å først forsøke å selge obligasjonene i markedet til rekordhøy rente. Det er fortsatt usikkert hvor mye Bankia betaler for obligasjonene og hvordan ECB reagerer på å bli utnyttet på denne måten. Det eneste man kan si er at «nød lærer naken kvinne å spinne», skriver Johan Javeus i en oppdatering fra SEB mandag.

Les også: Bankia stuper på Madrid-børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.