Den sveitsiske storbanken UBS, en av verdens største, opplevde et resultatskrell av de sjeldne i fjerde kvartal. Lønnsomheten falt 76 prosent fra sammme periode i fjor, som var milevis unna forventningene. Nå varsler toppsjefen at bonuspotten vil bli redusert med 40 prosent, samtidig som at bonusutbetalinger på i alt 707 millioner sveiserfranc utsettes til senere år.ifølge Bloomberg News.

Les også: Resultatsmell for UBS

- Jeg ser ikke hvordan kompensasjonen kan forbli den samme eller gå opp om lønnsomheten i banknæringen går rett nedover. Vi prøver å søke etter en situasjon der både aksjonæren og den ansatte kan ha en vinn-vinn situasjon, sier konsernsjef Sergio Ermotti.

Samtidig frasier sjefen for investeringsbankvirksomheten, Carsten Kengeter, seg all variabel lønn etter at virksomheten han leder gikk på sitt andre tap på like mange kvartaler.

Ny virkelighet
UBS ble ifjor hardt rammet av en tradingsskandale der en av selskapets ansatte alene påførte banken et tap på over 13 milliarder kroner. Dagens varslede beslutninger må imidlertid sees som en direkte tilpasning til en ny virkelighet, med økt konkurranse, strengere krav til egenkapital og et langt mindre aktivt investormarked. Det har fått en rekke banker og meglerhus til å barbere arbeidssstokken samtidig som at lønnsnivåene har blitt redusert. Og mer kan komme.

Fra før har giganter som JP Morgan og Deutshe Bank varslet lønnsfrys som følge av at inntektene avtar. Goldman Sachs kunngjorde i forrige uke at toppsjef LLoyd Blankfeins bonus for 2011 har blitt betydelig redusert, selv om 7 millioner dollar i aksjer neppe anses som annet enn betydelig for folk flest. Han fikk aksjer for 12,6 millioner dollar året før.

Går foran
UBS' bonuskutt er likevel i en klasse for seg. Potten, som inkluderer utsatte lønnsutbetalinger, falt til 2,57 milliarder sveitserfranc eller rundt 16,2 milliarder kroner, fra 4,25 milliarder sveitserfranc, rundt 26,9 milliarder kroner, i 2010, ifølge Bloomberg. Bonuspotten for investeringsbanksvirksomheten har falt 60 prosent.

Venter avgang
I 2009, da UBS rapporterte et tap på 2,74 milliarder sveitserfranc, var bonuspotten på 2,9 milliarder sveitserfranc. Det varslede bonus-bortfallet vil kunne føre til at folk skifter beite, ifølge analytiker Matthew Czepliewicz i Collins Stewart Hawkpoint.

- UBS er litt foran resten av bransjen med å redusere utbetalingen. De har ikke mye valg gitt hvor høy andel kompensasjonen er av inntektene, sier han til Bloomberg.

UBS planlegger å supplere et lavere bonusnivå med et spesialprogram i 2012 for investeringsbankens nøkkelansatte til 300 millioner sveitserfranc. Disse ordningene vil være aksjebasert med delvise innløsninger over tre år, samt ha strengere exit-reguleringer enn eksisterende aksjebaserte kompensasjoner, ifølge UBS-finansdirektør Tom Naratil.

Flere varsler kutt
Deutsche Bank sa forrige uke at bonuspotten for 2011 ville bli kuttet med 17 prosent, mens større tildelinger ble utsatt til senere år. Lazard Ltd, den største uavhengige corporate-butikken, uttalte igår mandag at den hadde kuttet de diskresjonære bonusene med rundt 20 prosent for 2011, ifølge Bloomberg. Den andre sveitsiske bankgiganten, Credit Suisse, planlegger å utbetale deler av bonusen til senioransatte i derivat-baserte obligasjoner.

Før helgen varslet også den britiske storbanken Barclays kraftige lønnskutt for sine drøyt 24.000 ansatte. Så mange som fem prosent av bankens senioransatte vil måtte finne seg noe nytt å gjøre, melder Bloomberg som viser til kilder. Lønnskuttene skal være i området mellom 25 til 30 prosent, og for enkelte vil det si lønnskutt på inntil 700.000 kroner.

- Hvis du er så ulykkelig, så slutt
Den amerikanske storspilleren Morgan Stanley må også regne med å kutte lønnskostnadene 25 til 30 prosent. Toppsjef James Gorman ga klar tale til dem som eventuelt var misfornøyde.

- Om lønnen er så viktig for hvor godt de har det så har man et stort problem. Hvis du er så ulykkelig, så slutt da, sa Gorman til Bloomberg tv nylig.

UBS har tidligere meldt om massive kutt i arbeidsstokken innen investeringsbank-virksomheten. Banken planlegger å redusere aktiviteten innen risikovektede eiendeler med nær det halve, og redusere antall ansatte til 16,000 fra 17,256 fra desember.

UBS er ned 1,74 prosent til 14,21 dollar på New York-børsen. JP Morgan er ned 0,41 prosent 37,97 dollar. Citigroup er 0,3 prosent til 33,20 dollar. Goldman Sachs er ned 0,49 prosent til 116,8 dollar. Credit Suisse er ned 0,4 prosent til 27,36 dollar.

Les også:
Nekter for å ha påført UBS milliardtap

UBS vil likevel kutte i meglerbonuser

Bonusen kan ryke for UBS-tradere


UBS' aksjesjefer går

UBS-sjefen trakk seg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.