Den amerikanske storbanken Wells Fargo er ilagt bøter på drøyt 1,5 milliarder kroner (185 millioner dollar) for ulovlig å ha åpnet over to millioner falske bankkontoer.

Rundt 5.300 ansatte i Wells Fargo har fått sparken i forbindelse med praksisen, opplyste statsadvokaten i Los Angeles torsdag. Banken sier i en uttalelse at antallet som har fått sparken må ses i sammenheng med at den ved utgangen av juni hadde 268.000 ansatte, og at dermed antall ansatte som har vært involvert utgjør en svært liten del av virksomheten.

De ansatte i banken, som er verdens største målt i markedsverdi, åpnet i skjul et stort antall innskudds- og kredittkontoer uten at kundene visste om det, opplyser det føderale finanstilsynet CFPB. Banken har ifølge Wall Street Journal over 40 millioner personkunder.

- På høy tid de må betale

Kundenes penger ble sluset inn på kontoene og det ble opprettet falske epostadresser.

På denne måten gikk salgstallene opp og de bankansatte kunne heve bonuser. Samtidig fikk kundene økte gebyrer og andre utgifter tilknyttet de falske kontoene, ifølge CFPB.

- Da jeg jobbet i Wells Fargo risikerte jeg å få sparken hvis jeg ikke oppfylte bankens urimelige salgsmål hver eneste dag. Det er på høy tid at Well Fargo betaler for å utnytte kundenes økonomiske levebrød, sier tidligere ansatt Khalid Taha til Bloomberg News.

Beklager

Føderale CFPB har ilagt Wells Fargo en bot på 820 millioner kroner for bedrageriet (100 millioner dollar), som er den største boten i kontorets historie. I tillegg krever bymyndighetene i Los Angeles inn nærmere 410 millioner kroner (50 millioner dollar) etter å ha saksøkt banken i fjor.

Wells Fargo skriver at selskapet beklager og tar ansvar for de falske kontoene.

– Wells Fargo er blitt enige om denne overenskomsten i tråd med våre forpliktelser overfor kundene og med et ønske om å legge denne saken bak oss, heter det i en pressemelding.

Storbanken, som har hovedkontor i San Francisco, er tillegg nødt til å kompensere alle kundene som er rammet, opplyser CFPB.

Les også:  Mafiametoder mot norske banker


Amerikansk storbank sies å kjøpe nytt London-hovedkvarter

Wells Fargo traff planken

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Med denne nye teknologien håper de å gjøre norske skiløpere enda raskere
Det handler om mest energieffektive staketak, forklarer Gøran Paulsen ved Olympiatoppen.
00:50
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.