I uvisse tider ser verden fortsatt til USA og landets verdier som frihet og demokrati, sa Obama lørdag i sin ukentlige tale:

– Amerikansk lederskap er den uendrede faktor i en uviss verden. Det var tilfelle denne uken da vi mobiliserte verden til å imøtekomme noen av våre mest presserende utfordringer, fremholdt den amerikanske presidenten.

Obama viste først til at USA og allierte denne uken begynte å bombe IS i Syria:

– USA leder verden i kampen mot IS, fastslo presidenten i talen.

Deretter tok Obama opp krisen i Øst-Ukraina, der prorussiske separatister har kjempet mot ukrainske regjeringsstyrker. Forholdet mellom Vesten og USA har forverret seg som følge av krisen, og Obama lovte «å støtte Ukraina mens landet utvikler sitt demokrati og sin økonomi».

Obama sa også at USA «leder verden i kampen mot Ebola». Antall personer som er bekreftet døde av ebola i Vest-Afrika, er kommet opp i minst 3.091.

Om klimautfordringene fremholdt Obama at USA «samarbeider med flere partnere og allierte enn noen gang, for å møte den økende trusselen om klimaforandringer, før det er for sent »:

– Innbyggerne i verden ønsker vårt lederskap. Og vi ønsker det ansvaret velkommen, sa Barack Obama. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.