Cubanere er vant til å leve med synet av plakater, malerier og andre avbildninger av Fidel Castro og hans våpenbrødre Che Guevara og Camilo Cienfuegos, samt uavhengighetshelten José Martí. En plakat av en utenlandsk statsleder er derimot en helt ny opplevelse for beboerne på øystaten.

En turist går ved en plakat i Havana med bilde av Cubas president Raul Castro og USAs president Barack Obama. Neste uke vil Obama bli den første sittende amerikanske president på nesten hundre år som besøker Cuba. Foto: Yamil Lage/AFP Photo
En turist går ved en plakat i Havana med bilde av Cubas president Raul Castro og USAs president Barack Obama. Neste uke vil Obama bli den første sittende amerikanske president på nesten hundre år som besøker Cuba. Foto: Yamil Lage/AFP Photo (Foto: Afp)
 

Obama er ventet til landet søndag, som den første amerikanske presidenten på 88 år. Tre dager før besøket har en restauranteier i Havanna brutt trenden med å pryde veggene med skjeggete kommunistledere, og i stedet latt Obama få plass i nærheten av en katedral presidenten skal besøke søndag.

Ønskes velkommen

Plakaten er en montasje av Obama ved siden av Raúl Castro, som er Cubas president og bror av den kjente ekspresidenten Fidel. Over de to statslederne ser man det cubanske og det amerikanske flagget sammen med teksten «Velkommen til Cuba».

Miguel Ángel Morales (41), restauranteieren som har hengt opp plakaten, beskriver handlingen som et stort steg i et land der USA lenge har vært fienden og politiske bilder er under streng kontroll.

– Så vidt jeg vet har det aldri før vært hengt opp et portrett av en nordamerikansk president her. Vi har hatt et amerikansk flagg i restauranten vår de siste fem årene, men dette er første gang vi har vist det utendørs, sier Morales til AFP.

– På tide

Han håper myndighetene ikke ber ham om å fjerne plakaten.

– Vi får se hva som skjer. Jo mer publisitet dette får, jo vanskeligere blir det for dem å gjøre noe med det.

Sergio Fundora, en arbeider som jobber med restaurering av bygninger i sentrum av Havanna, sier han ikke er sjokkert over plakaten.

– Den plager ikke meg. Disse endringene skulle ha skjedd for lenge siden, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.