Barclays' styreleder Marcus Agius fortalte at Diamond gir avkall på bonusen til en verdi tilsvarende nesten 190 millioner kroner, da han tirsdag forklarte seg for finanskomiteen i Underhuset i London. Både Diamond og Agius gikk av fra sine sjefsstillinger i forrige uke.

De valgte å trekke seg etter at det ble avslørt at ansatte i Barclays hadde trikset med den såkalte Libor-renten, en styringsrente som bygger på rentesatsene for lån britiske banker imellom. Agius fortsetter som fungerende styreleder inntil Diamonds etterfølger er funnet.

«Toppen 20 millioner»

– Bob Diamond har frivillig bestemt seg for å greie seg uten eventuelle bonuser og andre vederlag han eventuelt ville hatt rett til, sa Marcus Agius tirsdag.

– Det blir vel toppen 20 millioner pund, svarte han da han ble spurt hvor mange penger det dreide seg om.

Men Diamond slipper foreløpig å gå på sosialen. Den 60 år gamle amerikaneren, som sies å være «svært utadvendt» – ikke noe kompliment i Storbritannias fornemmere bankkretser – får med seg en full årslønn på rundt 17,7 millioner pund eller vel 167 millioner kroner.

– Diamond er ikke personlig skyldig i manipulering av renter. Men han innser mer enn noen annen at dette har skapt svært mye negativ oppmerksomhet, og han har tatt en tilsvarende sterk beslutning om å ta følgene, framholdt styreleder Agius.

Straffet

Barclays har tidligere måttet punge ut med 290 millioner pund eller rundt 2,75 milliarder kroner i straffeavgifter til myndighetene i Storbritannia og USA. Avgiftene gjaldt manipulering av Libor og den tilsvarende referanserenten for eurosonen, Euribor, mellom 2005 og 2009.

Ved å tilby en urealistisk lav Libor-rente, kan en bank lure markedet til å tro at den står sterkere økonomisk enn den egentlig gjør. Bob Diamond sier at han fryktet at den britiske staten i 2008 ville bruke Barclays' høye Libor-satser som påskudd til å overta banken.

Banken hadde på den tiden penger nok til å greie seg. Diamond påpeker at det samme ikke kunne sies om konkurrenten Royal Bank of Scotland RBS, som i 2008 måtte reddes fra sammenbrudd gjennom det som i praksis var en nasjonalisering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.