Av 96 søkere som vil ta oljedoktorgrad ved Universitetet i Stavanger er bare én norsk, skriver Dagens Næringsliv.

Universitetsrektor Aslaug Mikkelsen er bekymret, og geologiprofessor Knut Bjørlykke ved Universitetet i Oslo skriver i en kronikk i dagens DN at 16 av 17 studenter på et mastergradstudium i petroleumsgeologi og geofysikk ved Universitetet i Oslo er utlendinger.

Han bekymrer seg også for at disse utlendingene ikke er de beste studentene, men er folk som ikke får plass ved mer prestisjetunge utdanningsinstitusjoner i andre land.

- En trend

Iranerne som tar doktorgrad i oljebyen skjønner ikke helt problemet.

Forskerne ved Universitetet i Stavanger forsøker å finne frem til nye metoder for å få mer olje ut av aldrende oljefelter. Slik forskning er avgjørende for Norge: Hvis vi klarer å få ut én prosent mer av oljen og gassen i undergrunnen, betyr det 100-150 milliarder mer i inntekter for landet.

- Vi har fått en tilknytning. Vi har et miljø her. Hvis vi finner en jobb i Stavanger, vil vi ikke engang vurdere å dra et annet sted, sier Alireza Rezaeidoust, og får støtte fra de andre iranerne.

- Dette er en trend. Selv i USA er 95 prosent av teknologistudentene på høyt nivå utenlandske, i alle fall innen petroleum, sier Reza Rostami, den tredje iraneren.

Advarer selv
Aker Solutions-sjef Simen Lieungh klagde på Sola-konferansen sist uke over manglende tilgang på norske naturfagutdannede. Lieungh mener Norge ikke kan ta for gitt at vi beholder et teknologisk forsprang på lavkostlandene.

Selv om oljebransjen bekymrer seg, har den trolig selv vært med på å bidra til at så få norske studenter går videre til høyere studier og doktorgrader.

- Arbeidsmarkedet har vært eksepsjonelt godt, sier rektor Aslaug Mikkelsen til DN.

Hun forteller om startlønninger på godt over 600.000 kroner for masterkandidater. Til sammenligning oppgir geologiprofessor Bjørlykke at en førsteamanuensis med doktorgrad starter på 440.000 kroner og en professor på 520.000 kroner.

- Man må verdsette og betale mer for doktorgrader. Man må få bedre lønninger til universitetslærerne, sier han til DN.

Les også: - Det haster å få opp oljen

- Alle bør ha angst for hollandsk syke

- Vi skal leve av hverandres arbeid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.