Greenpeace-aktivister fra åtte forskjellige land bordet tirsdag en oljerigg i Barentshavet i protest mot planer om prøveboring nær Bjørnøya.

Norske Julie Alvad (22) var en av dem som skal ta seg om bord i riggen Transocean Spitsbergen, som er leid inn av Statoil.

– Denne boringen er totalt uforsvarlig. Statoil vil gamble med de rike naturverdiene på Bjørnøya og i iskantsonen bare for å hente opp mer av den oljen som klimaet ikke tåler at vi brenner. Derfor er vi her for å be Statoil stanse, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes i en pressemelding fra Greenpeace. Han er om bord på organisasjonens skip Esperanza.

Verdens nordligste

Den planlagte prøveboringen blir verdens nordligste og skal ifølge Greenpeace skje ikke langt fra Bjørnøya, som er et naturreservat. Miljødirektoratet opplyste før helgen at boringen ble utsatt til etter at Klima- og miljødepartementet har behandlet en klage fra Greenpeace.

«Ny kunnskap fra Polarinstituttet om iskantens maksutbredelse, samt Statoils egne beregninger, som viser at et oljesøl fra deres boreområde kan treffe naturreservatet Bjørnøya på mindre enn en uke, tilsa at saken måtte vurderes på nytt», heter det i pressemeldingen.

Mandag ga departementet likevel grønt lys til prøveboringen.

-Uansvarlig og ulovlig

Statoil sier i en pressemelding tirsdag at selskapet respekterer retten til lovlig protest og synes det er viktig med demokratisk debatt rundt oljevirksomheten.

Statoil sier det har hatt dialog med Greenpeace i løpet av de siste månedene der miljøorganisasjonen tydelig har fått forklart risikoen knyttet til å aksjonere mot en rigg i åpent farvann. Når de likevel tyr til dette virkemiddelet, så mener vi de opptrer uansvarlig og ulovlig, skriver Statoil i meldingen.

Et oljeutslipp er ifølge Statoil svært lite sannsynlig, samtidig som det er lagt inn en rekke barrierer for å kunne håndtere en slik hendelse.

Les også: Statoil får bore likevel

 

Sinker Statoils Barents-tokt

Oljeinvesteringer verdt et helt oljefond kan gå tapt  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.