I 2011 inngikk et oljeselskap et forlik med et ektepar i Pennsylvania. Inkludert i forliket var en munnkurv - en bestemmelse som dikterte at alle som hadde vært tilstede i rettssalen aldri får uttale seg om skiferfeltet Marcellus eller om fracking som sådan. På livstid.

I rettssalen var også ekteparets syv og 10 år gamle barn tilstede, dermed rammer forliket også dem. Forlikets innhold ble først nå kjent, ettersom avtalen har vært hemmeligholdt til nå. Men en dommer i Pittsburgh gikk nylig med på å åpne forliksdokumentene for pressen.

Fracking er en fremgangsmåte hvor vann med stort trykk sprøytes inn i skiferlag for å brekke det opp og frigjøre naturgass. Ekteparet gikk til sak mot oljeselskapet Range Resources Corporation som drev fracking i Marcellus-feltet, fordi de mente virksomheten var helsefarlig for dem, skriver Business Insider. De bodde tidligere svært nær feltet.

Flyttet raskt
Ifølge forliksdokumentene opplevde ekteparet svie på øynene, hodepine og øreverk mens frackingen pågikk. De inngikk et forlik hvor de mottok 750.000 dollar, mest for å kunne komme seg raskt bort fra området.

- Vi vet at dette er evig tauset, men dette er å ta bort våre mindreårige barns ytringsfrihet, sier barnas mor, Stephanie Hallowich ifølge rettsreferatet.

Ekteparets advokat sier at det vil være nærmest umulig å pålegge to barn å aldri ha en samtale om en virksomhet som er den største i regionen de bor i.

- Jeg regner med vår posisjon er at forliket gjelder hele familien. Vi vil helt klart forfølge et brudd på forliket, sier advokaten til Range Resources Corporation, familiens motpart i saken.

Uenig motpart
En annen talsmann sier imidlertid noe annet til Pittsburgh Post Gazette.

- Vi mener ikke at bestemmelsen om munnkurv skal gjelde barna, sier talsmannen.

Foreløpig er ingentin bekreftet skriftlig fra Range Resources side.

Les også:
Spår børsrekord
Varsler sveitserfrancens fall som trygg havn
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.