Bygging og drift av 172 barnehager kjent under navnet «Fus» er gull verdt for Haugesund-paret Eli Sævareid og Sigurd Aase.

Parets konsern fikk ifjor et samlet overskudd før skatt på nesten 90 millioner kroner av en total omsetning på 1,5 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Resultatet er pløyd tilbake som egenkapital i barnehagene, i utviklingsselskapet Trygge Barnehager as og morselskapet Vista Holding.

Ekteparet har ikke tatt ut utbytte, men de to investorene har lånt over en halv milliard kroner av sitt eget barnehage-imperium.

– Jeg har ikke regnskapene foran meg, og kan derfor ikke gi noen presis forkl#229 på låneopptakene, sier Eli Sævareid til DN.

- Hverken åpent eller skjult
Eierne av norske private barnehager tok ut skjulte utbytter for 65 millioner kroner årlig, slo Telemarkforskning fast i en undersøkelse som ble publisert i februar i år: Investorer sikret seg penger fra barnehagedriften gjennom salg av overprisede tjenester til sine egne barnehager, ved å bruke minst mulig penger på driften.

Telemarkforskning fant ut at barnehager drevet av aksjeselskaper hadde merkostnader sammenlignet med private foreldredrevne barnehager.

– Vi har aldri tatt ut utbytte fra de enkelte barnehagene – hverken åpent eller skjult. Vi selger tjenester til barnehagene, men til markedspris og tildels under det, sier Eli Sævareid.

I årsberetningene er Sævareid og Aase påpasselige med å påpeke at gjennomsnittsoverskuddet på 277.000 kroner per barnehage ifjor ikke kan påregnes å holde seg stabilt i årene fremover.

Overskuddet fra barnehagedriften er med på å finansiere Haugesund-parets øvrige virksomhet i Vista Holding. Blant annet eiendom, teknologiutvikling og oljerelatert virksomhet.

Les også: Fengsel for barnehage-bedrageri

<b>Private barnehager går med store overskudd</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.