Tiden har stått stille de siste århundrene i Mascarellos vinkjeller i Piemonte. Enorme eikefat står på rekke og rad i det gamle islageret fra 1700-tallet sammen med enorme eldgamle gjæringskar og bastdekkede demi-johns. Hadde Disney laget en vinkjeller, ville den sett sånn ut, befriende tradisjonell og kjemisk fri for plast og rustfritt stål.

Det sjarmerende familiefirmaet ble grunnlagt i 1881 av Giuseppe Mascarello, som det året kjøpte sine første vinmarker i Monforte d’Alba. I 1904 anskaffet hans sønn vinmarken og eiendommen Monprivato, som senere har dannet grunnlaget for hele bedriften. Etterhvert ble vinerifasilitetene for små, og Mascarello valgte å flytte til det nedlagte islageret i Monchiero der de har laget sine viner siden 1919.

Tradisjonell
Dagens generasjon er Mauro Mascarello, hans kone Maria Teresa og deres sønn Giuseppe. Mauro Mascarello tok over produksjonen i 1967 og har siden 1970 laget vinene vinmark for vinmark. Vinproduksjonen har derimot endret seg lite siden 1881. Maserasjonstiden ligger mellom 20 og 30 dager, som i dag er en sjeldenhet i Piemonte. Deretter har vinene et lengre opphold på gamle slavonske botte (eikefat). Fra familiens 12 hektar produseres det rundt 50.000 flasker hvert år som er noen av de mest tradisjonelle og erketypiske piemontesiske vinene som finnes.

– Vi liker delikate viner som har balanserte tanniner, forteller ekteparet Mascarello.

– Det er derfor det er viktig å beholde den lange maserasjonstiden. Mange vil nok tro det er motsatt.

Familien er en av de største eierne i vinmarken Villero som lager deres kraftigste og mest strukturerte vin, mens de siden 1985 har eid hele Monprivato-marken. Sistnevnte er en elegant Barolo som når ung dufter av jordbær, og med alderen får en duft av sopp, trøffel og nøtter.

Mascarello er nøyaktig og stillferdig. Få sjanser blir tatt. Ei heller i kjelleren. Produksjonen har et imponerende jevnt nivå hvert år, selv om det finnes unntak som ikke imponerer stort.

– Nebbiolo hører hjemme i store botte. Det er det ingen tvil om, sier han bestemt.

31875 Barolo Monprivato 2006
Giuseppe Mascarello
Piemonte, Italia
Kroner 679, bestilling
92 poeng
Symposium
Alltid en av de mest delikate og elegante Baroloer på markedet. Saftig og elegant tradisjonell frukt med florlett og lang utgang. Lette tanniner som følger hele smakskurven. Dette er en utdøende rase i Piemontes vinverden. Drikk nå til 2025. Passer til lam.

95130 Marscarello Toetto Langhe Freisa 2004
Giuseppe Mascarello
Piemonte, Italia
Kroner 229, bestilling
89 poeng
SymposiumDufter av nøtter og lær med hint av stall og lakris. Saftig og kjøttfull lett moden frukt på smak med en frisk syre kombinert med lange og lett bitre tanniner. En nydelig matvin når den serveres noe avkjølt. Drikk nå til 2017. Passer til pasta.

99399 Mascarello Barbera Scudetto 2006
Giuseppe Mascarello
Piemonte, Italia
Kroner 296,50, bestilling
88 poeng
Symposium
Saftig, lett og transparent men med flott konsentrasjon og tilstedeværelse. Syrlig, utviklet og saftig lys, rød bærfrukt. Delikat struktur og tindrende, leskende finish med lang, krydret og floral utgang. Flott, delikat og nedtonet Barbera. Til fet lyst kjøtt og and. Nå til 2017.

95900 Mascarello Nebbiolo Langhe 2009
Giuseppe Mascarello
Piemonte, Italia
Kroner 298, bestilling
88 poeng
Symposium
Floral og delikat med villbringebær og solvarme urter på duft. Fast og strukturert med samme delikate smak som på nesen og lang, fast og strukturert finish. Flott Langhe Nebbiolo. Til rødt kjøtt, tamfugl etc. Nå til 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.